Media-avain auttaa elokuvavalinnoissa

Ei kommentteja

Kirjoittaja Heli Metsätähti-Koistinen on Koulukino – Skolbio ry:n tuottaja ja Media-avaimen koordinaattori

Elokuva voi avartaa maailmankuvaa, antaa sytykkeitä mielikuvitukselle, tarjota turvallisesti tunteita, positiivisia ratkaisumalleja ja hyviä aineksia minäkuvan rakentamiseen. Silti elokuvateatterit vastaanottavat säännöllisesti palautetta siitä, että nähty ei ole vastannut odotuksia. Tyypillisesti palautetta antavat lasten vanhemmat, ja syy on selvä: ennakkotietoa ei ole tarjolla riittävästi.

Ikärajat kertovat ainoastaan kuvaohjelmien haitallisesta sisällöstä, eivät esimerkiksi tematiikasta tai kohderyhmästä. Elokuvien mainonnalla taas on omat, ymmärrettävät päämääränsä, eikä elokuvakritiikiltäkään voi odottaa vastausta perheiden kysymyksiin: Onko tämä K7-elokuva kaikkien 7-vuotiaiden suosikki? Onko tuo taas niitä stereotyyppisiä, vaaleanpunaisia tyttöjen leffoja? Voisiko tämä ”koko perheen elokuva” olla myös meidän perheen elokuva? Miksi tuo jatko-osa kiinnostaa nuoria niin valtavasti?

Media-avain-hanke käynnistyi vuonna 2012, kun elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino alkoi selvittää, kuinka perheille voitaisiin tarjota tietoa myös elokuvien positiivisista sisällöistä ja siitä, minkä ikäisille tietty elokuva olisi omiaan.

Kasvatuspsykologian, ikärajaluokittelun ja mediakasvatuksen asiantuntijoista koostuvan ohjausryhmän panoksena syntyi kirjallinen ohjeisto, jonka avulla mediasisältöjä voidaan arvioida yleistajuisesti hyvän kasvun ja lapsen kehitysvaiheiden näkökulmasta. Media-avain.fi palvelee vanhempia ja ammattikasvattajiakin julkaisemalla arvioita ja poimimalla elokuvista myönteisiä sisältöjä kuten hyviä roolimalleja ja onnistumisen kokemuksia. Palvelun avulla perheet voivat löytää juuri heille sopivia elokuvia, ja tarjolla on myös vinkkejä elämysten käsittelyyn yhdessä lasten kanssa. Vastaavanlaisia palveluja tuottavat maailmalla muun muassa hollantilainen Mediasmarties, saksalainen Flimmo ja yhdysvaltalainen Common Sense Media.

Koulukinon oman asiantuntemuksen ja ammattilaisverkostojen vuoksi verkkopalvelun pilottivaihe toteutetaan teatterilevitykseen tulevien elokuvien parissa, mutta organisaatioyhteistyön kautta Media-avain voidaan laajentaa myös muuhun lapsille ja nuorille suunnattuun mediasisältöön: peleihin, sovelluksiin, kirjoihin, verkkosivuihin…

Media-avain löytyy osoitteesta www.media-avain.fi. Sivustoa rakennetaan edelleen ja palvelua kehitetään jatkuvasti, joten palautetta kannattaa antaa!

MediaAvain_logo