Vertailusivusto – fiksun kuluttajan apuri

Ei kommentteja

Kirjoittaja Kristiina Vainio työskentelee lakimiehenä Kilpailu- ja kuluttajavirastossa missä hän tekee kuluttaja-asiamiehen perusvalvontaa

Verkkokaupat ovat yleistyneet viimeisen vuosikymmenen aikana huimaavaa vauhtia ja tuoneet jokaisen nettiyhteyden päässä olevan kuluttajan tarjolle loputtoman määrän vaihtoehtoja repuista rantalomiin. Moni onkin huomannut toivovansa että jostain saisi vinkkejä siihen, mitä ja mistä verkkokaupasta kannattaa kulloinkin ostaa. Juuri tähän ongelmaan tarjoavat ratkaisuja internetin lukuisat vertailusivustot.

Vertailusivustoja on monenlaisia: yhdellä arvioidaan hotelleja ja matkailijat kertovat kokemuksiaan niistä, toisella vertaillaan palveluiden hintoja, kolmannella sähkölaitteiden ominaisuuksia. Yhteistä sivustoille on, että ne kokoavat helposti kuluttajien saataville yhteen paikkaan suuren määrän tietoa, jolloin kuluttaja säästyy tekemästä työlästä vertailua itse. Usein sivustoilla on myös muiden kuluttajien kokemuksia, mikä auttaa sen arvioinnissa, onko juuri kyseinen tavara tai palvelu paras mahdollinen itselle.

Vertailusivustot ovat siis erinomainen apuväline päätöksentekoon, mutta myös niitä hyödyntäessään kannattaa toimia valveutuneen kuluttajan tavoin. Tiedätkö esimerkiksi, millä perusteella tuotteet on otettu mukaan vertailuun? Vertailusivustot saattavat olla kaupallisia: elinkeinonharjoittajat voivat joutua maksamaan ylläpitäjälle päästäkseen mukaan hinta- tai ominaisuusvertailuun. Maksullisuus itsessään ei ole kiellettyä, mutta sen seurauksena kaikki suuretkaan elinkeinonharjoittajat eivät välttämättä ole tietyn sivuston vertailussa mukana. Lisäksi elinkeinonharjoittaja on saattanut nimenomaisesti pyytää, ettei hänen palveluaan oteta mukaan vertailuun.

Vertailusivuston ylläpitäjän varotoimista huolimatta mukaan pääsee toisinaan myös paikkansa pitämätöntä tietoa, joka voi johtaa kuluttajia harhaan. Kuluttajan kannattaakin lukea useampi samaa tuotetta tai palvelua koskeva arvostelu ja kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, onko tavara tai palvelu saanut äkillisesti suuren määrän positiivisia tai negatiivisia arvioita ja vaikuttavatko kyseiset arviot saman tahon kirjoittamilta (sama sävy, toistuvat sanavalinnat). Myös kielioppivirheitä kannattaa pitää silmällä: onko arvio mahdollisesti laadittu verkon käännöskonetta käyttäen?

Vertailusivustoja tutkimalla kuluttaja voi säästää aikaa, vaivaa ja usein myös rahaa. Pitämällä yllä olevat vinkit mielessään saa vertailusivustoista entistä paremman hyödyn.

Vertailusivustot-2015

Lue vertailusivustoista lisää KKV:n verkkosivuilta!