Ostoksilla verkossa – Vältä velkaa ja tiedosta riskit

2 kommenttia

Kirjoittajat Katri Sallinen, Linnea Iskanius ja Minna Huittinen opiskelevat Helsingin yliopistossa. He toteuttivat työpajan yhteistyössä Kuluttajaliiton kanssa.
(Rahapaja blogikirjoitus 6/8)

Nettishoppailu, yhä kasvava käsite ja tie helppoon ja nopeaan ostamiseen. Vaikka kaikki tietävät sen hyvät puolet, kuinka moni voi oikeasti sanoa ajatelleensa myös riskejä?

Suurimpana riskinä verkko-ostamisessa ja siitä aiheutuvassa velkaantumisessa näemme luottokorttimaksuihin sekä osamaksuihin liittyvät laskutuslisät ja korot, jotka kasvattavat helposti tuotteen loppusummaa. Koska näissä maksutavoissa lasku erääntyy vasta pitkälläkin viiveellä, voi pienistäkin ostoksista kertyä yllättävän suuri summa. Laskua saattavat kasvattaa myös tullimaksut ja verot, jotka lisätään tilauksen loppusummaan tietyistä maista tilattaessa tai tuotteiden palautus, joka voi myös olla nykypäivänä maksullista ja tulla täytenä yllätyksenä kuluttajalle.

Oman työpisteemme aihe oli ”Ostoksilla verkossa – Vältä velkaa ja tiedosta riskit”, missä käsittelimme velkaantumisen riskiä verkko-ostamisen seuraamuksena. Toteutimme työpisteen yhteistyössä Kuluttajaliiton kanssa. Kuluttajaliitto on itsenäinen ja riippumaton kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on turvata kuluttajien edut ja oikeudet.

Aloitimme työpisteen esittelemällä yhteistyötahomme eli Kuluttajaliiton. Toteutus työpisteestä jakautui niin, että kuluttajaekonomian opiskelijat vastasivat työpisteen sisällöstä ja kotitaloustieteen opiskelijat puolestaan käytännön toteutuksesta sekä työpisteen toiminnasta. Toimintaan kuului videopätkä ostoksia verkossa tekevästä henkilöstä. Video sisälsi kolme erilaista esimerkkitilannetta, jotka saattavat tuoda yllättäviä lisäkuluja tilauksen todelliseen loppusummaan. Videon nähtyään osallistujat avasivat ja täsmensivät ajatuksiaan älytaululle. Aiheemme herätti paljon keskustelua, sillä monilla oli omakohtaisia kokemuksia siihen liittyen. Lopuksi osallistujille jaettiin Kuluttajaliiton Velkaopas, Syö Hyvää -kampanjan esite sekä Kuluttaja -lehti.

Ostoksilla verkossa1 Ostoksilla verkossa 2


Julkaisimme maaliskuussa 2015 Rahapajaa toteuttaneiden opiskelijoiden kirjoituksia. He suorittivat kuluttajaekonomian opintojaksoa ”Kotitalouden voimavarat” ja edustavat eri oppineita eri puolilta Helsingin yliopistoa. Kirjoituksissa opiskelijat kertovat työpajoista, jotka he järjestivät yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Kaikki Rahapaja-blogisarjassa julkaistut artikkelit:

2 comments on “Ostoksilla verkossa – Vältä velkaa ja tiedosta riskit”

  1. Tämän pajan pedagogisesta suunnitelmasta vastasimme me, kotitalousopettajaopiskelijat. Suunnitelma rakennettiin mielestämme realististen tilannekuvausten ympärille, koska nettishoppailu on jatkuvassa kasvussa. Yhteistyö kuluttajaekonomian opiskelijoiden kanssa sujui hyvin ja pajasta jäi hyvät muistot!

    Anni, Hanne, Nelli ja Sara

    Tykkää

  2. Kiitos Kuluttajaliiton puolesta kummallekin opiskelijaryhmälle työpisteen ideoinnista ja toteutuksesta! Päivä onnistui hyvin ja teemaa käsiteltiin käytännönläheisesti ja havainnollistavien esimerkkien kautta.

    terveisin Paula + muut

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.