Palveluiden saavutettavuus

Ei kommentteja

Kirjoittajat Jenna Heiman, Maija Kaapola, Sanna Kunnassalo, Kaisa Leino, Marika Mäkilä, Ina Söderström ja Jutta Varis opiskelevat Helsingin yliopistossa. He toteuttivat työpajan yhteistyössä Näkövammaisten Keskusliitto ry:n kanssa. (Rahapaja blogikirjoitus 5/8)

Saimme kunnian avartaa omaa ja pajaamme osallistuvien ajattelua kuluttajan oikeuksista Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n atk-asiantuntijan Kaisa Penttilän, hänen hurmaavan opaskoiransa Sepin ja Näkövammaisten Keskusliitto ry:n Kirsi Ilmarisen opastuksessa ja ohjauksessa.

Työpisteemme teemana oli palveluiden saavutettavuus. Tavoitteena oli tuoda esiin näkövammaisten arkista asiointia helpottamaan kehitettyjä laitteita sekä herättää huomaamaan, miten pienillä asioilla voidaan mahdollistaa näkövammaisille sujuvampi palveluiden saavutettavuus.

Työpiste aloitettiin lyhyellä esittelyllä. Seuraavaksi vauhtiin päästettiin Kaisa Penttilä, joka kertoi näkövammaisille kehitetyistä apuvälineistä atk- ja kokemusasiantuntijana. Touch Memo ja äänikoodattavat lipukkeet herättivät yleisössä ihastusta, Plex Talk Linio Pocket-lukijalaite oli näppärä apuväline ja viihdepaketti, mutta suoranaista ällistystä herätti iPhone! Voice over-näytönlukija on iPhone- ja iPad-laitteissa valmiina. BlindSquare ja Regognizer Appseilla iPhone muuttui uskomattomaksi apuvälineeksi, jolla näkövammainen pystyy tunnistamaan kaikki ohjelmaan kuvatunnistuksella koodatut tarvikkeet kotona ja kaupassa (.. ja sujuvasti niin kauan, kun myyntipakkausta ei muuteta). Nuoret näkövammaiset saavat uudet tekniikat haltuunsa koulussa. Suomessa kuitenkin näkökyky menetetään pääasiassa ikääntymisen myötä ja näkövammaisten keski-ikä on 79 vuotta. Apuvälineiden käytön opastaminen tapahtuu kädestä pitäen.

Työpisteen toisen vaiheen tarkoituksena oli havainnollistaa näkövammaisten arkea. Osallistujat ohjattiin opastusradalle. Haittalasit päässä, valkoiseen keppiin ja pikakoulutettuun oppaaseen turvaten piti selvitä Minerva-torin laidalta työpajaan, jossa harjoiteltiin haittalasit päässä sekatavarakaupassa selviämistä. Tuotteiden tunnistus edes pistekirjoituksesta ei aina onnistunut. Käteis- ja korttimaksutapahtuma olivat rajoitetulla näkökyvyllä hämmentäviä tapahtumia. Onneksi esitemateriaalista löytyi pistekirjoitusaakkoset ja muuta materiaalia kotiin viemisiksi.

Nyt miettimään, mitä itse kukin voisimme tehdä kuluttajataitojen ja elinympäristön parantamiseksi ennen kuin ikänäkö rajoittaa omaakin toimintaamme. Selkeä valaistus ja riittävät värikontrastit auttavat rajoitetulla näkökyvyllä liikkuvia hahmottamaan paremmin maailmaa. Uudet tekniikat ovat ällistyttäviä, mutta niiden tuominen tarvitsijoiden päivittäiseen käyttöön vaatii resursseja.

nakovammaisten keskusliitto kuva


Julkaisimme maaliskuussa 2015 Rahapajaa toteuttaneiden opiskelijoiden kirjoituksia. He suorittivat kuluttajaekonomian opintojaksoa ”Kotitalouden voimavarat” ja edustavat eri oppineita eri puolilta Helsingin yliopistoa. Kirjoituksissa opiskelijat kertovat työpajoista, jotka he järjestivät yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Kaikki Rahapaja-blogisarjassa julkaistut artikkelit: