Yksityisyyden suoja sosiaalisessa mediassa

Ei kommentteja

Tietoverkot ja langattomuus, samoin kuin yhteisöllisyys ja sosiaalinen media ovat tulleet jäädäkseen. Hyvä niin, sillä ihminen on enimmäkseen sosiaalinen laumaeläin. Teknologia on vihdoin saatu palvelemaan myös yksilön perustarpeita hänen suhteessaan muihin yksilöihin. Jokaisella on mahdollisuus sosiaalisuuteen haluamallaan tavalla ja määrällä, mutta myös oikeus olla epäsosiaalinen ja halutessaan anonyymi.
SoMe-palveluiden käyttö on koukuttavaa ja yksi käyttötapa johtaa helposti toiseen. Moni on tullut jakaneeksi myös sellaisia asioita, joita myöhemmin katuu. Tehtyä ei kuitenkaan saa tekemättömäksi – tämä pätee erityisesti internetissä.
Seuraavassa on lueteltu asioita, joita kannattaa miettiä, jos ja kun haluaa suojella yksityisyyttään, mutta silti käyttää sosiaalisia verkkopalveluita täysin rinnoin.

 1. Älä julkaise muista henkilöistä mitään luvatta. Kysy tai näytä hänelle ensin, mitä aiot julkaista, ja julkaise vasta luvan saatuasi. Kohteliaisuus ja netiketti ensimmäiseksi muistisäännöksi.
 2. Suhtaudu kaikkeen julkaisemaasi tietoon niin kuin se olisi globaalia ja ikuisesti saatavilla. Tietojen poisto internetistä voi osoittautua mahdottomaksi. Älä julkaise asioita, jotka haluat pitää yksityisinä, jotka voivat aiheuttaa sinulle haittaa tai joita pelkäät myöhemmin häpeäväsi. Muista, että näitä asioita on kuitenkin hyvin vähän.
 3. Huolehdi jälkikasvustasi. Opeta harkitsemaan: maltti on valttia. Kannattaa mieluummin nukkua yön yli kuin julkaista harkitsematta. Joskus nuoruus ajaa toimimaan suinpäin, myös netissä.
 4. Älä pelkää. SoMe-palveluiden käyttö ja tietojesi jakaminen eivät käytännössä aiheuta turvallisuudellesi uhkaa. Vaikka asialla pelotellaankin, lähes jokainen jakaa tietojaan. Tämä on ok, kunhan muistat tolkun ja maltin. Asiat muuttuvat, etkä voi sitä muuttaa: opi, nauti, ole yhdessä, viihdy ja viihdytä!
 5. Ole läsnä. Luo itse omat tunnuksesi suosittuihin verkkopalveluihin (Google+, Facebook, Twitter, Instagram ym.), jolloin nimissäsi luotu valetunnus havaitaan helposti huijaukseksi ja siitä on myös helppo ilmoittaa sinulle.
 6. Huolehdi profiilistasi. Aseta yksityisyysasetukset kuntoon. On suositeltavaa asettaa Privacy Settings -oletukseksi ”julkaise vain kavereille”. Voithan aina tietoisesti julkaista yksittäisiä asioita koko maailmalle, silloin kun nämä asiat ovat mielestäsi koko maailman väärti.
 7. Älä hyväksy kontakteiksesi tai kavereiksesi henkilöitä, joita et tunne. Joskus palveluita väärinkäytetään tietojen urkkimiseksi tai kalastelemiseksi. Älä lankea kalastelijan koukkuun. Ole muutoinkin kriittinen kaikkea verkossa julkaistua tietoa kohtaan, äläkä osallistu huhujen tai väärien tietojen levittämiseen.
 8. Huolehdi salasanoistasi. Käytä riittävän laadukkaita salasanoja, äläkä käytä samaa salasanaa useissa eri palveluissa. Verkko- ja pilvipalveluissa ei sinänsä ole mitään pelättävää, ja suurilla toimijoilla on resurssit huolehtia myös tietoturvastasi.
 9. Käytä verkkopalveluita vain omilta laitteiltasi, jos vain mahdollista. Vältä verkkopalveluiden käyttöä julkisesti jaetuilla työasemilla (kahvilat, kirjastot ym.). Nämä voivat olla turvallisia, mutta voivat myös olla täysin turvattomia ja vakoiluohjelmien saastuttamia. Sama pätee WiFi-yhteyksiin.
 10. Jos otat, et postaa. Alkoholilla on tapana poistaa estoja, ja juuri silloin, kun niitä tarvittaisiin. Harmittomaltakin tuntuva asia voi osoittautua myöhemmin erittäin harmilliseksi, ja hyvältä tuntuvasta vitsistä voi hauskuus olla kaukana.
 11. Ole positiivinen. Älä provosoi äläkä provosoidu. Anonyymi negatiivisuus ja vihapuhe leviävät helposti. Internetin käyttö vihan lietsontaan ja massapropagandaan on luultavasti sen vakavin uhka.
 12. Jos tuntematon pelottaa, yritä tehdä siitä tunnettu. Suosittelen videon tekoa ja julkaisua esimerkiksi YouTubessa, ja yritystä saada videollesi katsojia. Se osoittautunee hankalammaksi kuin uskotkaan. Jos onnistut, ehkä sinussa on aineksia olla seuraava @smoccahontas.

Näitä ohjeita noudattamalla moni SoMe-palveluiden kautta jaettu kiusallinen tieto tai niissä välitetty häpeää aiheuttava viesti olisi jäänyt lähettämättä. Toivotan kaikille blogin seuraajille lämmintä, aktiivista ja verkkoaktiivista kesää! Huolehtikaa itsestänne, älkääkä suotta pelätkö loma- tai rantakuvien julkaisua verkossa!

Tero Tammisalo

Kirjoittaja on tietoturva-asiantuntija ja mm. Helsingin tietojenkäsittely-yhdistys Hetky ry johtoryhmän jäsen.
Vastauksia henkilökohtaisiin SoMe-kysymyksiin saa ilmaispalvelusta http://www.tietosuojaklinikka.fi. Vastaajina palvelussa on joukko tietoturva-asiantuntijoita, jotka vapaaehtoisvoimin haluavat edistää yleistä luottamusta digitaaliseen ympäristöön.