Kosketusnäytöllä voi leikki-ikäinenkin ajautua ”ostoksille”

Ei kommentteja

Mobiililaitteet ja kaupallinen media ovat mukana lapsen elämässä syntymästä asti. Turvallinen sisältö on nostettu esiin usein, muut mobiilineuvot ovat jääneet vähemmälle. Tässä kirjoituksessa annetaan neuvoja erityisesti estojen asettamiseen ja lapsen ohjaamiseen, jotta yllättäviltä kuluilta vältyttäisiin.

Aikuisen tehtävänä on suojella lasta, mutta myös mahdollistaa lapselle kehittäviä ja hauskoja kokemuksia erilaisten laitteiden ja pelien parissa. Elisan keväällä julkaiseman selvityksen mukaan joka kymmenennellä 3–4-vuotiaalla lapsella on oma tabletti. Nyt tarjotaan erityisesti pienille lapsille suunniteltuja laitteita. Mobiilimaailma on alue, johon ei ole vielä kasvatusperinteitä, joten digitaali-ajan lastenkasvatuksen ja kotikulttuurin perusteet syntyvät nyt.

Seuraavassa luetellaan asioita, joita sinun kannattaa kasvattajana miettiä. Näin varmistat, että lapset käyttävät digitaalisia laitteita ja palveluita turvallisesti ja hyvillä mielin.

  1. Erityisesti sovelluskaupat löytyvät helposti. Kosketusnäytöllä voi pienikin lapsi ajautua ”ostoksille”. Ota huomioon sisällön sopivuus, taloudellinen turvallisuus, kaupallisuus ja mainonta, ruutuajan määrä, ergonomia ja muu fyysinen turvallisuus.
  2. Jos annat lapselle laitteesi, varmista, että laitteella ei ole tallennettuna luottokortin numeroa. Ilman tarkoituksenmukaisia estoasetuksia lapsi voi päätyä myös mobiilimaksamiseen. Sillä tarkoitetaan netti- tai mobiilikaupoissa tehtävää maksua, joka laskutetaan puhelinlaskussa.
  3. Laitteiden valinnassa kannattaa pohtia tarkkaan, millainen laite on sinun lapsellesi sopiva. On hyvä arvioida, mikä on tarpeellista 3–5-vuotiaalle ja mitä tottumuksia haluat lapsellesi opettaa.
  4. Jos hankit lapselle oman laitteen ja siihen liittymän, tee laitteeseen jo ostohetkellä tarvittavat estot ja rajoitukset. Voit edellyttää, että myyjä kertoo estoista ja rajoituksista.
  5. On hyvä ohjata lapsia laitteiden yhteiskäyttöön perheessä, mutta silloin laitteiden asetukset ja estot on syytä asettaa pienimmän käyttäjän mukaan.
  6. Lapset ottavat mallia vanhemmista käyttäjistä. Anna mallia digitaalisen median järkevään ja vastuulliseen käyttöön.
  7. Auta ja ohjaa lasta käyttämään laitteita ja ohjelmia, valvo käyttöä ja ”ole läsnä”.
  8. Luo yhteisiä lapsen kasvua ja kehitystä tukevia sääntöjä ja ohjaa hyviin tottumuksiin. Pidä kiinni asettamistasi rajoista.
  9. Rohkaise lasta kertomaan kokemuksistaan median käyttäjänä, seuraa, neuvo, kuuntele ja kysy.
  10. Opetelkaa tunnistamaan yhdessä lapsen kanssa erilaisia symboleita ja merkkejä, jotka auttavat valitsemaan sisältöä.
  11. Ohjaa lasta tunnistamaan ja käyttämään niitä tuotteita, jotka on merkitty ikäryhmälle sopiviksi. Älä kuitenkaan jätä valintaa lapsen vastuulle, vaan tee tarvittavat estot.
  12. Keskustele ostamisesta lapsen kanssa, kun teette mediaan ja teknologiaan liittyviä valintoja. Aikuinen tekee päätökset. Auta lasta ymmärtämään, ettei kaikki digitaalinen sisältö ole ilmaista. Ohjaa ja totuta lasta huolehtimaan ja käsittelemään laitteita asiallisesti. Totuta lasta kohtuullisuuteen median ja teknologian hankinnassa ja käytössä.
  13. Harjaannuta lasta tunnistamaan mainontaa. Puhu lapsen kanssa laitteisiin ja ohjelmiin liittyvistä mainoksista. Kerro, että kaikkea mitä mainostetaan, ei ole mahdollista ostaa tai saada.

Hyödyllisiä linkkejä: