Työpiste 4.
”Se tekisi sitten 3000 litraa vettä ja 300 m3 hiilidioksidia”. Kaupan kassa ilmoittaa ostamasi tuotteen hinnan, muttei sen ympäristövaikutuksia. Esimerkiksi silakan tai itse ongitun kalan valitseminen proteiininlähteeksi on paljon ympäristöystävällisempää kuin vaikka naudan syöminen, vaikkei sitä kauppakuitissa luekaan.”
Kuluttajapäivän HSY:n työpisteellä pysähdyimme pohtimaan ruoan ympäristövaikutuksia ja kestävää elämäntapaa, mitä edellä mainitut esimerkitkin ilmentävät. Tämän lisäksi pohdimme, miten HSY:n palveluja voi hyödyntää kotitalousopetuksessa. HSY eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut tarjoaa kasvattajille monenlaisia työkaluja ja apuvälineitä ympäristöasioiden ja kestävän elämäntavan opetukseen kaikilla luokka-asteilla. Heiltä voi tilata esittelijän koululle tai käyttää heidän tuottamiaan oppimateriaaleja, kuten pelejä ja tietopaketteja. Lisätietoa oppimateriaalista yläkouluille löytyy HSY:n opettajalle sivuilta.
Työpisteellämme painopiste oli rahan kulutuksen sijaan enemmän luonnonvarojen kulutuksessa, mikä on myös tärkeää kuluttajakasvatuksessa. HSY:ltä paikan päällä asiasta oli kertomassa asiantuntija Elsa Rintala. Hän työskentelee Kierrätyskeskuksella, mutta HSY tarjosi tämän työpisteen. Työpisteellämme simuloitiin mahdollista oppituntia kotitalousopetuksessa ja salin ulkopuolella kävijöiden oli mahdollista tutustua Kierrätyskeskuksen tuottamaan materiaaliin.
Työpisteen vierailijat olivat erityisen innostuneita SimShop-pelisovelluksesta, jolla pystyy laskemaan ruoan veden- ja hiilidioksidinkulutusta. Lisäksi keskustelua syntyi esimerkiksi siitä, kannattaako kotitalouksien oikeasti kierrättää ja minne ruokajätteet päätyvät.
Noora Pitkänen ja Justiina Kyyrä