Opettajakoulutuksen kuluttajapäivä: Verkkosivustojen luotettavuutta tutkimassa

Ei kommentteja

Työpiste 7.

Verkkosivustojen luotettavuutta on kaikkien hyvä osata arvioida kriittisesti. Kun oppilaita ohjataan turvalliseen verkko-ostamiseen, kotitalousopettajat ovat avainasemassa.

Opettajakoulutuksen kuluttajapäivään valitsimme työskentelymuodoksi itsenäisen työskentelyn ja toiminnallisuuden, toiminnallisuus auttaa asioiden oppimisessa ja muistamisessa opettajajohtoisuutta paremmin. Työskentely tapahtui tablettitietokoneilla. Turvallisen verkko-ostamisen arviointi aloitettiin tekemämme kaupanteon kaaren avulla, kuva alla. Suunnittelemamme kaupankäynnin kaari löytyy nyt myös KKV:N opettajalle osiosta.

kaupankaynninkaariTurvalliseen verkko-ostamiseen opiskelijat perehtyivät heille annetun kahden QR-koodin avulla:

Taustatietojen avulla opiskelijat tutkivat verkkosivustoja ja arvioivat niiden turvallisuutta ja luotettavuutta. Kohteina oli sekä sellaisia sivustoja, jotka todennäköisesti ovat turvallisia että sellaisia, jotka eivät täytä kaikkia luotettavan verkkosivuston kriteerejä.

Suurin osa opiskelijoista ehti tutustua yhteen tai kahteen annetuista verkkosivustoista. Yhteinen loppukoonti helpotti opittujen asioiden jäsentämistä, kun osallistujat pääsivät jakamaan huomioitaan toisilleen.

kkvpisteTyöskentely oli sujuvaa, vaikka osa verkkosivuista toimi tableteilla huonosti. Opiskelijat kertoivat toisilleen myös omia kokemuksiaan onnistuneista ja epäonnistuneista verkkotilauksista. Turvallisen verkko-ostamisen kriteerit eivät selvästikään olleet täysin hallinnassa. Nettivaatekauppojen edulliset hinnat houkuttelevat tekemään tilauksia, vaikka pieniä epäilyksiä kauppaa kohtaan olisikin.

Ryhmän yhteistyökumppanina oli Kilpailu- ja kuluttajavirasto, jonka verkkosivuilta löytyy tietoa luotettavasta verkko-ostamisesta.

Oona Eloranta, Jonnamaria Keskinen, Heidi Säynevirta