Mitä on mobiilimaksaminen?

Ei kommentteja

Mobiilimaksu, verkkomaksu, lähimaksu, maksusovellusmaksu… ja mitä vielä? Lista on loputon, kun luetellaan uudenlaisia maksutapoja ja -vaihtoehtoja.3D Cloud computing symbol in smartphone

Kun uudenlaiset maksutavat alkoivat yleistyä verkkopankkitunnuksilla tehtävien verkkomaksujen ohessa ja älypuhelinta pystyi käyttämään maksamisessa, mobiilimaksamisella tarkoitettiin monenlaisia digitaalisia maksutapoja. Mobiilimaksaminen on yleiskäsite kaikenlaiselle mobiilille maksamiselle. Yksi mobiilimaksamisen muoto on hyödykkeen maksaminen puhelimen avulla niin, että maksu lisätään puhelinlaskuun. Mobiilimaksu sekoitetaan herkästi eri maksumuotoihin, eikä sen käyttö ole vielä kaikille tuttua. Käymme seuraavaksi hieman enemmän juuri mobiilimaksua läpi.

Mitä mobiilimaksussa tapahtuu?

Yritys voi ilmoittaa maksutavan vaihtoehdoksi mobiilimaksun ja sen valittuasi, puhelinoperaattori veloittaa ostoksen hinnan puhelinlaskussa. Käytännössä mobiilimaksaminen on siis luotolla ostamista. Mobiilimaksamista voi käyttää muun muassa lippujen ostamiseen Helsingin seudun joukkoliikenteen matkalippusovelluksella, latauksiin Windows Phone -kaupasta tai digilehtien tilauksiin.

Kun maksat mobiilimaksulla, saat itsellesi ilmoituksen tulevasta veloituksesta, siinä ilmoitetaan samalla myös maksun hinta. Tämän jälkeen maksu vielä erikseen hyväksytään. Tarvittaessa kaupan voi vielä peruuttaa tässä vaiheessa. Suurin mahdollinen mobiilimaksulla veloitettava summa on 60 euroa.

Mobiilimaksu johtaa siis suoraan veloitukseen liittymältä puhelinlaskun yhteydessä ja sitä voi käyttää kaikissa liittymissä, joissa on sim-kortti. Suomessa mobiilimaksu toimii kaikkien suurimpien operaattoreiden verkossa.

Mobiilimaksut voidaan myös estää liittymässä. Eston voi asettaa esimerkiksi lapsen käytössä oleviin liittymiin. Vaikka lapsi on liittymän käyttäjä, aikuinen toimii sen haltijana. Käytölle on siis hyvä sopia pelisäännöt. Lisäksi on hyvä tunnistaa, että myyjällä ja teleoperaattorilla on yhteisvastuu velotetuista ostoksista, ongelmatilanteissa voi kääntyä myös siis operaattorin puoleen. Alusta alkaen on hyvä myös opetella puhelimen huolellinen käyttö ja turvallinen suojaaminen.

Mobiilimaksamiseen tutustuminen on osa raha-asioiden opettamista

Koska yhteiskuntaopissa ja kotitaloudessa käsitellään raha-asioita, opetuksessa on hyvä auttaa oppilaita hahmottamaan mobiilimaksamisen periaatteita. Oppilaiden olisi hyvä tuntea oikeutensa ja vastuunsa maksutilanteessa. Puhelinta ei voi esimerkiksi jättää reppuun urheilukentän laidalle, jos suojaukset eivät ole kunnossa. Maksutapoihin perehtyminen ohjaa osaltaan oppilasta talouden perusteiden ymmärtämiseen, oman talouden hallintaan ja vastuulliseen kuluttamiseen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Ota selvää millä oppilaasi maksavat ja tutustu uusiin maksutapoihin. Oppilaasi saattaa kertoa vaikkapa maksusovellus Mobile Pay:sta ja sen avulla velkojen maksamisesta kaverille. Ai mikä se Mobile Pay sitten on? Lisää maksusovelluksista seuraavassa postauksessa!


 

Kirjoittaja

KKV:n harjoittelija Veera Värttinen.