Kuluttajansuojan ABC -videon avulla opit ja opetat perusteet

Ei kommentteja

Kuluttajaliiton julkaisemalla ”Kuluttajansuojan ABC” -videolla voit tutustustua kuluttajansuojan perusteisiin.

Videolta löydät tietoa markkinoinnin sääntelystä, sopimuksista, koti- ja etämyynnin pelisäännöistä, virhevastuusta ja ongelmatilanteiden ratkaisusta. Video soveltuu hyvin myös opetusmateriaaliksi ja kaikille, jotka haluavat tutustua paremmin kuluttajansuojalain keskeiseen sisältöön. Video on julkaistu Kuluttajaliiton YouTube -kanavalla ja sen sisältöä tukeva pdf-opas on ladattavissa Kuluttajaliiton materiaalipankista.

Kuluttajansuoja on yksi niistä asioista, joihin ei yleensä kiinnitä suurempaa huomiota ennen kuin kohtaa jonkin ongelman. Kansallinen ja EU-tasoinen lainsäädäntö suojelee kuluttajaa monin eri tavoin. Kuluttajansuoja ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys ja asian havaitakseen ei tarvitse edes katsoa kauas. Jo EU:n sisällä löytyy monen tasoista kansallista lainsäädäntöä – suojaa tai suojattomuutta. Pohjoismainen kuluttaja on tottunut kuluttajansuojan korkeaan tasoon. EU-lainsäädännön kuluttajansuojaa koskevat mahdolliset harmonisointipyrkimykset koituisivat toteutuessaan korkean suojan maiden kuluttajien tappioksi.

Arjessa toimiessamme teemme jatkuvasti valintoja ja päätöksiä. Ostaessamme kulutushyödykkeitä ja palveluja yrityksiltä, toimimme markkinoilla kuluttajan roolissa. Emme vain ajattele asiaa aivan näin perusteellisesti. Kun kuljemme aamulla kioskin kautta ja ostamme kahvin mukaan, harva ajattelee, että on samalla tehnyt sopimuksen ja sopimuksia säätelee laki.

Kuluttajalla saattaa myös olla vääriä uskomuksia, kuten että tuotteen – vaikkapa vaatteen tai kengät –  voi jälkikäteen aina palauttaa kauppaan niin halutessaan. Palautus- ja vaihto-oikeus on kuitenkin kaupan tarjoama vapaaehtoinen etu asiakkaille. Kauppa voi itse määritellä ehdot, kuten palautusoikeuden pituuden ja sen, että tuote tulee palauttaa alkuperäisessä pakkauksessaan.

Kahden kuluttajan välistä kauppaa ei säädellä kuluttajansuojalaissa. Kuluttajansuojaan tulee lähitulevaisuudessa uusia haasteita. Jakamis- ja alustatalous muuttaa ja haastaa perinteistä roolijakoa ja uusiin kaupankäynnin muotoihin tarvitaan uutta sääntelyä.

Kuluttajansuojalaki täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Lakia kannattaa juhlia. Kuluttajan luottamus markkinoiden toimivuuteen on tärkeää myös kansantaloudelle. Selkeät ja toimivat riidanratkaisun kanavat sekä niiden saavutettavuus ovat kuluttajalle keskeisiä. Tuomioistuimen ulkopuoliset riidanratkaisuelimet takaavat kuluttajalle mahdollisuuden viedä asiansa eteenpäin ilman pelkoa hallitsemattomista oikeudenkäyntikuluista.

 


Kirjoittaja

Artikkelin on kirjoittanut Paula Pessi, kuluttajaekonomisti, joka työskentelee Kuluttajaliitossa.