Viraston visat ja videot johdattavat oppilaita kuluttajatietoon

Ei kommentteja

Kevätaurinko on jo lämmin. Opetuksessa tarvitaan nopeasti käyttöön otettavaa visuaalista virikettä ja visoja. Kuluttajateemat sopivat siihen hyvin. Lomalla nuorilla on aikaa olla kaupallisen viestinnän vaikutuspiirissä käyttäessään älylaitteitaan ja katsellessaan suosikkisarjojaan. Netissä on paljon mahdollisuuksia kuluttamiseen ja rahan käyttöön. Kulutus on monella tavalla läsnä myös perinteisessä kesäloman vietossa, kun aikaa käytetään matkusteluun ja kavereiden kanssa liikkumiseen. Itsenäisyys lisääntyy ja myös vastuun ottoa pääsee harjoittelemaan.

Kuluttamisesta kannattaa siis puhua oppitunneilla. Keskustelkaa mainonnasta, valintojen tekemisestä, vertailusta, maksamisesta ja sen eri muodoista. On hyvä oppia, että kauppa on sopimus, jota ei voi noin vain perua. Jo nuorena pitää tietää, että kuluttajalla on oikeuksia. Vähintä, mitä kaikkkien tulisi tietää on, että ongelmassa kuluttaja saa maksutonta neuvontaa joko kuluttajaoikeusneuvojilta tai EU-maissa tehtyjen ostosten osalta Euroopan kuluttajakeskuksesta. Hyvä harjoitus oppilaille on myös tutustua Reklamaatio-apuriin.

Nuorille YouTube on ”normaali” tiedonhankinnan väylä, joten opetuksessa voi käyttää KKV:n kanavaa. Anna oppilaille tehtäväksi selvittää erilaisia kuluttajaongelmia kuten:

  • Mitä takuulla tarkoitetaan?
  • Miten reklamaatio tehdään?
  • Mitä tapahtuu, jos laskun jättää maksamatta?

Tutustu KKV:n Youtube -kanavaan ja keksi ratkottavia kuluttajaongelmia tai tiedonhankinnan tehtäviä oppitunnillesi lisää. Kanavalta löytyy KKV:n oman videotuotannon lisäksi yhteistyössä tuotettuja videoita. Uusimpana on ”Varo huijareita verkossa” -kampanjan” aineisto.

Tässä on muutama esimerkki helposti käyttöön otettavista kuluttajakasvatuksen tehtävistä opetukseen. Lisää löydät osoitteesta: kkv.fi/opettajalle

Kotitehtäväpankki
Ostopolku-visa
Verkkokauppa-visa
Kuluttajansuojan perusteet -visa
Lahjaostosten kuluttajansuoja -visa

 


Kirjoittaja

Taina Mäntylä toimii KKV:ssa kuluttajakasvatuksen asiantuntijana. Taustaltaan Taina on kuluttaja, kotitalousopettaja ja lastentarhaopettaja, joka on opettanut ja kasvattanut työhistoriansa aikana melkein kaiken ikäisiä.