Pennottamalla parempia päätöksiä

Ei kommentteja

Talouslukutaidon vahvistamista käsitellään juuri julkaistussa Suomen Pankin Maksuneuvoston e-kirjasessa Talouslukutaito 2020-luvulla (8.5.2018). Siinä muun muassa Takuusäätiön Juha A. Pantzar peräänkuuluttaa sopivien ja toimivien välineiden tarpeesta opetuskäyttöön. Tämän blogin edellisessä kirjoituksessa Taina Mäntylä puolestaan kannusti puhumaan mainonnasta ja kuluttamisesta nuorten kanssa. Lisäksi hän toi esiin, että nuorille suunnatussa talouskasvatuksessa kannattaa käyttää välineitä, joita nuoret itse joka tapauksessa käyttävät. Erilaiset sosiaalisen median kanavat ovat hyvä keino tavoittaa nuoria.

Kuka hyötyy Pennosta

Penno on yksi väline raha-asioiden haltuunottoon. Se on sekä verkossa toimiva sivusto että paperinen työkirja rahankäytön seuraamiseksi. Penno on suunnattu henkilöille, joilla voi olla haasteita rahankäytössä tai jotka ovat esimerkiksi riskissä kuluttaa enemmän kuin pankkitili antaa myöden. Pennoa voi myös hyödyntää puheeksi ottamisen välineenä asiakastilanteissa.

Penno täytti juuri kaksi vuotta, ja Penno.fi-sivu on kerännyt yli 15 000 kirjautunutta käyttäjää tähän asti. Tietoa Pennosta on levittänyt muun muassa muutamat kumppanijärjestömme, mutta haluamme tavoittaa Pennon avulla edelleen enemmän ihmisiä. Taloudellisessa riskissä elää todennäköisesti satojatuhansia suomalaisia (muun muassa maksuhäiriömerkintäisiä on lähes 10 % suomalaisista). Tavoittaminen ei ole helppo tehtävä, joten päätimme hyödyntää markkinoinnissa sosiaalista mediaa, koska se toimii tehokkaasti. Esimerkiksi pikavippiyhtiöt löytävät tiensä jokaisen kuluttajan kotisohvalle, joten miksi emme mekin kokeilisi samoja polkuja. Lanseerasimme some-kampanjan Pennon 2-vuotissyntymäpäivän kunniaksi.

Toimimme usein tunteiden ohjaamina

Markkinoinnissa vedotaan tunteisiin ja päätöksiä tehdään enemmän tunteella kuin järjellä. Pennon avulla haluamme herätellä ihmisiä tarkastelemaan kulutustottumuksiaan, joihin on ehkä ajautunut mainonnan ohjaamana. Olisi kuitenkin järkevää käyttää rahaa vain sen verran kuin sitä on ja Penno toimii tässä apuna. Pennon mainosvideon avulla taas haluamme herättää tunteita kuluttamisesta. Ja ehkä saada katsoja tunnistamaan itsessään omia taloudellisia rajojaan. Katso videomme täältä: https://www.youtube.com/watch?v=s1Xq8SB9nps
Minkälaisia tunteita kuluttamisesta video sinussa herättää?

Pennon yksi tavoite on paitsi tehdä kuluttaminen näkyväksi, saada myös aikaan muutos taloudellisessa käyttäytymisessä. Kun Pennoon syötetään ensin toistuvat, välttämättömät menot, ne jäävät sinne muistiin. Tämän jälkeen arkista rahankäyttöä on helppo seurata lisäämällä rahankäytön tapahtumat Pennoon. Pennosta onkin sitten helppo tarkistaa, onko rahaa riittävästi käytettävissä loppukuuta kohti. Sinne voi asettaa myös säästötavoitteen, ja Penno auttaa tavoitteeseen pääsemisessä.

Meillä on loputtomat mahdollisuudet käyttää rahaa, ja meitä myös kannustetaan kuluttamaan lukemattomin keinoin. Pennon avulla ei ole tarkoitus saarnata rahankäytöstä, vaan se on väline, jolla pystyy paremmin kontrolloimaan omaa kulutustaan kaikkien mahdollisuuksien keskellä. Jokainen voi itse hallita oman rahatilanteensa – ja Penno auttaa siinä.

Maija Isaksson
Rahat riittää -hankkeen projektisuunnittelija
Takuusäätiö

Rahat riittää -hankkeessa kehitetään uusia keinoja ja välineitä, joilla tuetaan mahdollisuuksia tehdä parempia valintoja ja kulutuspäätöksiä monimutkaisessa ja koko ajan muuttuvassa yhteiskunnassa. Rahat riittää -hankkeen ensisijaisina kohderyhminä ovat kotoa pois muuttavat nuoret aikuiset ja työelämästä eläkkeelle siirtymässä oleva henkilöt.

Penno on ilmainen työkalu rahanhallintaan. Kirjaamalla Pennoon päivittäiset menosi ja tulosi, näet rahatilanteen yhdellä silmäyksellä ja voit suunnitella tulevaisuuttasi paremmin – oli se arkimenojen hahmottaminen tai seuraavaan unelmaan säästäminen.