Viime viikkoina moni koti on muuttunut monitoimitaloksi, joka muuntuu olemaan koulu, työpaikka, kauppakeskus, kuntokeskus, pankki, leffateatteri, kahvila, pääsiäiskirkko tai joogasali. Tarkastellaanpa nuoren kuluttajan näkymää tähän monitoimitaloon eli älykotiin kotitalouden toimintojen kautta.
Kotitoimisto ja kotikoulu
Suurin muutos korona-ajassa on etätyön tulo myös sellaisiin koteihin, joissa sitä ei aiemmin ole tehty. Vielä useammassa kodissa opiskellaan etänä. Arjen rutiinien hoituminen kodissa sekä niiden synkronointi työpaikkojen kokousaikatauluihin ja koulujen lukujärjestyksiin on kotitalouden hallinnan ytimessä.
Samanaikainen osallistuminen eri kokouksiin ja tunneille on ainakin lisännyt kuulokkeiden kauppaa. Lisäksi perheet ovat ehkä joutuneet hankkimaan parempia verkkoyhteyksiä.
Syöminen
Kaupassa käyminen on yksi suurimpia riskejä saada tartunta. Ne, joilla on älylaite kotona voivat tilata ruokatavaransa verkosta. Erilaiset ruokakassi- ja keräilypalvelut ovat suosittuja. Taajama-alueella voi verkon kautta myös tilata ruokaa noutoruokana.
Parhaiten koronatilanteesta selviävät kotitaloudet, joissa on osaamista verkkokaupan teosta ja kykyä etsiä tarvittavia reseptejä verkosta. Huonoiten selviytyvät ne kodit, joissa ei ole tekniikkaa eikä osaamista, jolla ruoka-aineita tai annoksia voi tilata. Hamstraus tai varautuminen ei enää ole riittävä taito. Tarvitaan elintarviketuntemusta esim. säilyvyyden suhteen, kaupantekotaitoa verkossa, tietoa turvallisista maksutavoista, kykyä soveltaa sekä lähdekriittisyyttä etsittäessä reseptejä. Kustannustietoisen on järkevää tuunata reseptejä, sillä usein yritysten julkaisemat reseptit on suunniteltu tuotteiden maksimaaliseen kulutukseen ja pienemmälläkin saa maukasta.
Puhtaus
Etähommissa on helppo pukeutua verkkareihin ja hiuksiakaan ei tarvitse ehkä pestä joka päivä. Myös näissä kodin toiminnoissa ne, joilla on mahdollisuus ja tottumusta ostaa verkosta pääsevät helpommalla ja pienemällä tartuntariskillä.
Tiskiaineen ja pyykkipulverin takia ei verkko-ostajan tarvitse rientää markettiin, vaatteitakin voi ostaa verkossa. Kampaajalla tai parturissa ei nyt käydä, sen sijaan joku voi ehkä tilata kotiparturisetin verkosta. Myös siivous- ja pesulapalveluiden käyttäjät joutuvat nyt tekemään itse. Hyvät kuluttajataidot omaava hankkii turvallisesti verkosta niin vaatteet kuin puhtauteen liittyvät aineet ja välineet. Puhtaanapidon taidot ovat tautien leviämisen estämisessä tärkeitä.
Asumisen tekniikka
Jos kotitaloudella on käytössään asumiseen liittyviä älytekniikkaan perustuvia laitteistoja niiden hoito, huolto ylläpito, päivitys- ja korjaustoimenpiteet jatkuvat samaan tapaan kuin normaaliarjessakin. Palveluissa voi nyt esiintyä enemmän katkoja, kun verkot kuormittuvat kaiken etäkäytön lisääntyessä.
Raha-asiat, asiointi, verkkokauppa sekä pilvipalvelut
Eristäytyminen tekee kotitalouden resurssien hallinnan ilman älylaitteita lähes mahdottomaksi. Raha, tieto, ajanhallinta, asiointi, hankinnat ja viestintä – kaikki ovat siirtyneet verkkoon. Taloustaitona sopimusten hallinta korostuu ja muutenkin rahojen riittävyys vaatii seurantaa, kun kulutuksen painopisteet saattavat muuttua. Lisäksi moniin kotitalouksiin joudutaan hankkimaan lisää laitteita, yhteyksiä ja pilvipalveluita etätyön- ja opiskelun takia. Myös tietosuoja ja tietoturva on huomioitava.
Itsestä huolehtiminen ja terveys
Korona-ajan älykodissa nukkuminen ja lepääminen eivät poikkea totutusta. Älyrannekkeet raksuttavat lukemiaan kuten ennenkin. Ehkä terveyttä seurataan aiempaa tarkemmin ja puettava älylaite alkaa kiinnostaa yhä useampia. Verkkovalmennukset ja -treenit ovat korvanneet salille menon ja tuoneet uudenlaiset palvelusopimukset. Lääkärikäynnissä digivastaanotto houkuttelee lääkärikeskuksen odotusaulassa istumisen sijaan. Otamme siis tässäkin kotiimme käyttöön uusia palveluita.
Viihde ja yhdessä eläminen
Peli-illat, virtuaaliset kahvitauot tai deittipalvelut ovat vallanneet sosiaalisen kanssakäymisen ja harrastukset. Elokuvia ja erilaista digitaalista sisältöä seurataan suoratoistopalveluiden kautta, viihde on siirtynyt perinteisestä televisiosta maksukanaville. Monissa kodeissa on otettu maksuttomia kokeilujaksoja käyttöön niin äänikirjoista, elokuvista kuin musiikistakin. Kuluttajataitoa on osata hallinnoida niiden sopimuksia ja välttää syntyvää palveluhävikkiä, kun eristäytymisen jälkeen siirrytään ihmisten ilmoille.
Mediakriittisyys on yhä tärkeämpää kaikissa kotitalouden toiminnoissa: mihin uskoo ja ennen kaikkea mitä itse jakaa? Tärkeää on ottaa selville, kuka on julkaisun tekijä ja miksi julkaisu on tehty. Kriisiä hyödyntävät myös huijarit, mikä näkyy lisääntyneenä nettihuijausten määränä.
Miten sinä näet digitaalisen ostamisen ja asioinnin taidon roolin muiden kotitaloustaitojen joukossa?
Mitä sinä opetat etänä opiskelevalle koululaiselle kotitalouden käyttämistä palveluista, ostamisesta ja sopimusten hallinnasta?
Täältä löydät kotitehtäviä, joita voi soveltaa myös etäopetukseen.