Opeopas: ostopolku ikäkauden mukaisesti

Ei kommentteja

Aloitin harjoittelujaksoni Kilpailu- ja kuluttajavirastossa syventämällä osaamistani osaamistani kuluttajataitojen opetuksesta ostopolun avulla. Aineistoon tutustuttuani kiinnostuin erityisen paljon siitä, miten kuluttajataitoja opetetaan eri ikäisille. Ensimmäisen projektini tuloksena on ilo esitellä uunituore verkkosivujulkaisumme: Opeopas – ostopolku ikäkauden mukaisesti.

Opeoppaan pääsivun sisällöt auttavat suunnittelemaan kuluttajataitojen opetusta. Alasivuja on neljä, ja ne on jaoteltu ikäkausien mukaisesti: varhaiskasvatukselle, 6-9-vuotiaille, 10-12-vuotiaille sekä 13-18-vuotiaille on omat sivut. Kukin sivu sisältää apukysymyksiä ja ideoita ilmiöistä, joiden avulla ostamista vaiheineen voidaan opettaa käytännönläheisesti. Kysymykset on laadittu sellaiseen muotoon, että ne auttavat saavuttamaan opetuksen tavoitteet.

Miten hyödyntää opeopasta?

 1. Tutustu pääsivun sisältöön.
  Pääsivulta löydät lyhyen esittelyn osaamisen tasoista, sisältöalueista, ilmiöistä sekä ostopolusta.
 2. Klikkaa sen ikäryhmän linkkiä, jolle suunnittelet opetusta.
  Lue linkin takaa löytyvät tavoitteet. Ne koskevat erityisesti tämän ikäryhmän oppijoita.
 3. Tutustu ikäryhmälle sopiviin kysymyksiin.
  Voit tarvittaessa eriyttää niitä oppijoillesi sopivaksi.
 4. Valitse ilmiöt, joiden kautta lähestyt aihetta.
  Voit hyödyntää listamme ilmiöitä tai keksiä omia.

Opeopas on laadittu yhteistyössä KKV:n oppimisen tiimin sekä opettajien kanssa. Oppiainekohtaisia tarkennuksia kehitetään edelleen ja ne julkaistaan verkkosivuillamme kesän aikana. Kommenttikentässä voit esittää ajatuksiasi opeoppaan jatkokehittämistä varten – otamme palautteen vastaan ilomielin!