Mitä oppii KKV:n oppimisen palveluiden harjoittelijana?

Ei kommentteja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hakee nyt oppimisen palveluiden harjoittelijaa keväälle 2021. Tässä blogikirjoituksessa voit lukea aiempien harjoittelijoidemme kuulumisia ja kokemuksia omalta harjoittelujaksoltaan oppimisen palveluissa.

Oppimisen palvelut on osa Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asioiden vastuualuetta, jossa valvotaan kuluttajansuojan toteutumista. Viraston tehtäviin kuuluvat kuluttajavalistus ja -kasvatus, joita edistetään oppimisen palveluissa. Palvelut on suunnattu kaikille kuluttajuudesta tietoa tarvitseville ja sitä jakaville. Tärkeitä kohderyhmiä ovat eri koulutusasteilla toimivat opettajat, opetuksen suunnittelijat, materiaalien tuottajat ja oppimisen asiantuntijoiden kouluttajat.

Oppimisen palveluissa tuetaan kuluttajaosaamista monin tavoin, kuten yhteiskunnallisella vaikuttamisella, yhteistyöllä eri toimijoiden kanssa ja kehittämällä eri koulutusasteille sopivia materiaaleja sekä pedagogisia malleja. Kaikkeen tähän pääsee tutustumaan myös harjoittelussa.

Alina Leinonen

Harjoittelujaksoni Kilpailu- ja kuluttajavirastossa on puolivälissä. Aika on mennyt todella nopeasti. Olen onnellinen siitä, että täällä on ollut mahdollisuus venyttää 3 kuukauden harjoittelu viiden kuukauden osa-aikaiseksi. Opiskelen kasvatustieteellisessä maisterivaiheen opintoja, joten osa-aikaisuus on antanut hyvin tilaa myös opintojen edistämiseen. Vaikka olen oppinut KKV:ssa jo paljon, tiedän, että harjoitteluni seuraava puolikas tuo varmasti aivan yhtä paljon uutta oppia eteeni.

Kuluttaja-asiat olivat jo jonkin verran tuttuja opintojen kautta, mutta KKV:ssa töissä ollessa saa kunnon kylvyn kuluttajansuojan maailmaan. Kuluttajuudesta kiinnostuneelle on lottovoitto päästä töihin paikkaan, jossa tavoitteena on kuluttajien oikeuksien ja toimivien markkinoiden toteutumisen edistäminen.

Asiantuntijoiden kanssa työskennellessä saa imettyä paljon tietoa ja opittua myöskin uudenlaisia työskentelytapoja. Aina ei tarvitse kuitenkaan istua kuunteluoppilaana, vaan myös omia siipiään pääsee kokeilemaan osallistumalla muiden mukana ja omien työtehtävien kautta. Harjoittelijalle annetaan omat vastuut harjoittelujakson ajalle, joiden hoitamiseen tietenkin saa tukea. Oppimisen palveluiden harjoittelija esimerkiksi pitää huolen Kulma-blogista sekä sen somekanavista.

Minusta on ollut kehittävää, että jokin asia on oikeasti omalla vastuulla ja sitä saa hoitaa omalla tyylillään.

Viestinnästä huolehtimisen lisäksi työtehtäviini on kuulunut muun muassa tulevan verkkosivu-uudistuksen valmistelua ja oppimateriaalien jäsentelyä, esimerkiksi perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti. Eikä saa unohtaa sitä, että yksi suuri osa harjoittelijan työtä on oppiminen!

Noora Laukkanen

Olen Noora Laukkanen ja aloitin KKV:n oppimisen tiimin harjoittelijana tammikuussa 2020. Työskentelin KKV:ssa kahdeksan kuukauden ajan, minkä jälkeen siirryin Ruokatieto Yhdistys ry:lle ruokakasvatuksen asiantuntijan tehtäviin.

Työ KKV:ssa oli erittäin kiinnostavaa ja kuluttajaosaamiseni syventyi harjoittelun aikana valtavasti. Työtehtäväni painottuivat sisällöntuotantoon. Laadin peruskouluun, toiselle asteelle ja yliopistoon soveltuvaa kuluttajuus-aiheista opetusmateriaalia yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi tehtäviini kuului Kulma-blogin ylläpito ja oppimisen tiimin someviestintä. Kokemus sisällöntuotannosta ja viestinnästä on ollut eduksi myös nykyisessä työssäni, jossa tarvitsen samankaltaista osaamista päivittäin.

Emilia Hyvönen

Valmistuin keväällä 2020 kasvatustieteen maisteriksi ja toimin tällä hetkellä kotitalouden ja terveystiedon opettajana Naantalissa. Harjoitteluni KKV:ssa oli erittäin antoisa ja pääsin työskentelemään innostavien tehtävien parissa, kuten osallistumaan KKV:n oppimisen palvelujen verkkosivujen kehittämiseen ja tuottamaan uusia kuluttajakasvatuksen oppimateriaaleja. Osallistuin myös opettajille ja kotitalousasiantuntijoille suunnatun koulutuspäivän organisointiin ja pääsin mukaan verkostoyhteistyöhön. 

Päällimmäisenä harjoittelusta jäi mieleen sen monipuolisuus: pääsin mukaan erilaisiin kuluttajakasvatuksen kehittämisprojekteihin ja tutustumaan alamme asiantuntijatyöhön sekä siihen, mitä kaikkea muuta voi tehdä opehommien lisäksi. Mieleen jäivät myös huiput työyhteisö ja ohjaajani. Opin erityisesti harjoittelussa hyödyntämään digipedagogista osaamistani ja kehittämään sitä eteenpäin, tuottamaan kuluttajakasvatuksen oppimateriaaleja, kehittämään verkkokirjoittamistaitojani sekä toimimaan osana erilaisia asiantuntijakokoonpanoja ja näkemään, kuinka yhteistyötä eri tahojen kanssa tehdään.

Miksi kannattaa hakea harjoittelijaksi KKV:n Oppimisen palveluihin?

Alina: Harjoittelu opiskeluaikana vähentää jännitystä tulevasta työelämään siirtymisestä. Ensi keväänä edessä siintävä valmistuminen ei tunnu enää ollenkaan niin pelottavalta. Tai no, ehkä silti hieman pelottavalta. Suosittelen hakemista kaikille, joita kiinnostaa kuluttajuus ja työskentely asiantuntijatehtävissä. KKV harjoittelupaikkana tarjoaa kattavan perehdytyksen ja mukavan sekä jatkuvasti tukea antavan työyhteisön.

Noora: Harjoittelupaikkana KKV oli mielestäni erinomainen. Harjoittelijoita kannustettiin osallistumaan koulutuksiin ja verkostotapahtumiin, ja mikä parasta, myös harjoittelijoille annettiin vastuullisia työtehtäviä. Opin harjoittelujaksollani paljon asiantuntijan työnkuvasta ja sain itsevarmuutta työskentelyyni. Päällimmäisenä mieleeni jäivät avuliaat ja tsemppaavat työkaverit, joiden ansiosta työyhteisössä vallitsi aina mukava ja kannustava tunnelma.

Emilia: KKV:lla oppimastani on valtavasti hyötyä nyt esimerkiksi opettajana toimiessani, sillä hyödynnän kehittynyttä kuluttajuuteen liittyvää asiantuntemustani ja mm. näitä oppimateriaaleja, joita KKV:ssa työstin sekä heidän uusia materiaalejaan opetustyössäni.  KKV on aivan huippu harkkapaikka, jota suosittelen lämpimästi kaikille asiantuntijatyöstä, kuluttajuuteen liittyvistä ilmiöistä ja kuluttajakasvatuksesta kiinnostuneille! KKV:lla pääsee työskentelemään monipuolisesti erilaisten tehtävien parissa, joihin saa ohjausta, mutta pääsee myös näyttämään osaamisestaan käytännössä ja kehittämään sitä eteenpäin.

Klikkaa tästä ja hae harjoittelijaksi ensi keväälle KKV:n Oppimisen palveluihin 30.10. mennessä!