Kulman tärppi viikolle 2 – Olen kuluttaja

Ei kommentteja

Kulman tärpit on KKV:n Oppimisen palveluiden uusi formaatti, jossa jaamme KULMA-blogin rinnalla somessa ajankohtaisia oppimistehtäviä ja opetusvinkkejä. Kulman tärppien tavoitteena on vastata kiireisen perusopetuksen opettajan tarpeisiin. Kulman tärpit tarjoavat sinulle täysin käyttövalmiita tehtäviä, jotka on helppo ottaa mukaan myös opetukseen. Jatkossa sinun ei tarvitse etsiä opetusmateriaalia menemällä KKV:n opettajan sivustolle, vaan löydät täsmälinkit suoraan KULMA-blogista sekä Facebook-sivuiltamme. Voit poimia viikoittain helposti käyttöön otettavia harjoituksia, visoja ja videoita opetukseesi. Nostamme esiin erityisesti Ostajan askeleet -opetuspakettiin kuuluvia tehtäviä, jotka toimivat työkaluna kuluttajakasvatuksen sisältöjen suunnittelussa, opettamisessa sekä arvioinnissa. Huomioimme myös valtakunnalliset kuluttajataitoihin liittyvät teemaviikot.

Ensimmäisen viikon tehtävä: Olen kuluttaja

Ensimmäinen teema ”Olen kuluttaja” auttaa oppilasta ymmärtämään omaa toimijuuttaan kuluttajana. Oppilaita johdatetaan pohtimaan millaisia kuluttajia he ovat, ja miksi. Mitä asioita he arvostavat? Mistä ja keneltä olen oppinut kulutustapani? Olen kuluttaja -teema linkittyy toiseen koko ostopolkua koskevaan ”kestävyyden” teemaan.

Kirjoita kuvaus itsestäsi kuluttajana. Oppilaita pyydetään pohtimaan teksteissään, millaisia kuluttajia he ovat, ja miksi. Apuna oppilaat voivat käyttää alla lueteltuja kysymyksiä. He voivat keksiä niitä myös itse. Oppilaita pyydetään otsikoimaan tekstinsä siten, että ne kuvaavat heitä kuluttajina.

  • Mitä asioita arvostat?
  • Mistä ja keneltä olet oppinut kulutustapasi?
  • Mitä kuluttamiseen liittyviä periaatteita tai ohjenuoria sinulla on?
  • Miten kuluttamisesi on muuttunut, kun olet kasvanut?
  • Voiko kuluttamalla mielestäsi vaikuttaa? Entä oletko sinä pyrkinyt vaikuttamaan johonkin kuluttamiseen liittyvään epäkohtaan? Jos olet, niin miten ja miksi?

Lue lisää Olen kuluttaja -teemasta täältä!
Seuraava Kulman tärppi julkaistaan taas ensi maanantaina! Pysy kuulolla!