#Palveluhävikki – mitä se on ja milloin sitä tulee?

Ei kommentteja

Aloititko joulun aikana palvelun, jota et enää hyödynnä? Tai huomaatko harrastavasi salikortin maksamista salilla käynnin sijaan? Käyttämättömistä palveluista maksaminen ei ole mitenkään harvinaista nykypäivänä, sillä maksullisten palveluiden ostaminen on äärettömän helppoa. On kyse palveluhävikistä, kun kuluttaja maksaa palvelusta käyttömaksua kuukausittain vaikkei käyttäisi sitä aktiivisesti.

Elämme ajassa, jossa erilaisten digipalveluiden tarjonta on suurta. Enää ei tarvitse ostaa CD-levyä levyhyllyyn saadakseen kuunnella lempikappalettaan, vaan eri artisteja ja kappaleita voi kuunnella rajattomasti maksamalla musiikkipalvelun kuukausimaksun. Ihanaa ja helppoa – arjen luksusta! Toisaalta, jollet ole musiikin suurkuluttaja, kuten allekirjoittanut, saatat maksaa turhasta.

Käyttämätön viihdekanavapaketti tai kokeilujaksona tilattu äänikirjapalvelu puhelimessa eivät näy arjessani, eikä niistä tule samalla tavalla huonoa omaatuntoa, kuten esimerkiksi käyttämättä jättämästäni kuntosalijäsenyydestä. Syyllisyys liikkumattomuudesta painaa eikä vähiten nyt korona-aikana. Olen valmis tarttumaan toinen toistaan lupaavampiin uuden vuoden tarjouksiin, kuten ”eroon joulukiloista” tai ”kesäksi kuntoon!”. Helposti näistäkin virtuaalikursseissa kuherruskuukauden jälkeen katoaa uutuuden viehätys, ellei tuloksia ala näkyä vyötäröllä toivotulla tavalla. Ihmismieli on heikko, ja sitä heikkoutta käytetään esimerkiksi markkinoinnissa hyödyksi.

Huomaan asiaan syvennyttyäni, että maksan yksittäisinä summina melko pieniä kuukausimaksuja eri palveluihin, mutta pohdin, että olenko syventynyt sopimusehtoihin kokeilujaksoa tilatessani? Nyt maksu välittyy automaattisesti luottokortiltani, vaikka loman jälkeen arjesta ei meinaa löytyä aikaa palvelun käytölle. Jäin pohtimaan omalta kohdaltani, paljonko maksan käyttämättömistä palveluista ja onko sillä kotitalouden taloudenhallinnan kannalta merkitystä? Ei se varmasti talouttani kaada ja tuovathan palvelut elämään ja arkeen viihdettä, mutta olemalla tarkempi voisin varmasti säästää useamman euron.

Kotitalousopettajataustaisena ruokahävikki on minulle tärkeä asia: se näkyy kompostiastiassa tai parasta ennen päivämäärän ylittäneenä ruokana jääkaapissa. Siitä tulee huono omatunto, vaikken sitä aina pysty välttämään. Huomaan pohtivani, miksi palveluhävikki ei tee samaa?

Valpuri
KKV:n Oppimisen palvelut