Kulman tärppi viikolle 3 – Minä ostajana

Ei kommentteja

Kulman tärpit on KKV:n Oppimisen palveluiden uusi formaatti, jossa jaamme KULMA-blogin rinnalla somessa ajankohtaisia oppimistehtäviä ja opetusvinkkejä. Kulman tärppien tavoitteena on vastata kiireisen perusopetuksen opettajan tarpeisiin. Kulman tärpit tarjoavat sinulle täysin käyttövalmiita tehtäviä, jotka on helppo ottaa mukaan myös opetukseen. Jatkossa sinun ei tarvitse etsiä opetusmateriaalia menemällä KKV:n opettajan sivustolle, vaan löydät täsmälinkit suoraan KULMA-blogista sekä Facebook-sivuiltamme. Voit poimia viikoittain helposti käyttöön otettavia harjoituksia, visoja ja videoita opetukseesi. Nostamme esiin erityisesti Ostajan askeleet -opetuspakettiin kuuluvia tehtäviä, jotka toimivat työkaluna kuluttajakasvatuksen sisältöjen suunnittelussa, opettamisessa sekä arvioinnissa. Huomioimme myös valtakunnalliset kuluttajataitoihin liittyvät teemaviikot.

Viikon 3 tehtävä: Minä ostajana

Tällä viikolla käsiteltävä Minä ostajana -teema syventää viime viikolla aloitettua Olen kuluttaja -teemaa erityisesti ostamisen käsitteen suuntaan. Johdattelemme oppilaita pohtimaan esimerkiksi omia ostoksia, hintoja, ostotarpeita sekä haluja.

Tehtävässä pyydetään oppilaita pohtimaan ensin, mitä heille tulee mieleen sanoista osaava ostaja ja vastuullinen kuluttaja. Tämän jälkeen oppilaat keskustelevat pareittain tai pienryhmissä seuraavista aiheista:

  • Mikä on viimeisin isompi asia, minkä olet ostanut?
  • Mistä tarve tai toive sen hankkimiseksi tuli?
  • Mistä sait tietoa tuotteesta?
  • Vertailitko hintoja (jos vertailit, niin missä)?
  • Oliko sinulla omaa rahaa ostoksesi hankintaan?
  • Paljonko olit ajatellut käyttää rahaa ostokseesi?

Seuraavaksi ryhmille jaetaan A4-paperit, joille oppilaat erittelevät ajatuksia ostamisen suunnitteluun liittyen. Tämän jälkeen pidetään pienryhmäkeskusteluja, joissa puretaan ostamisen suunnittelusta nousseita ajatuksia ja kysymyksiä. Viimeisenä mutta ei vähäisempänä, oppilaat katsovat videon ja pohtivat, mitä kuluttajan oikeuksiin liittyviä esimerkkejä he keksivät omasta arjestaan? Videoon pääset siirtymään tästä.

Seuraava Kulman tärppi julkaistaan taas ensi maanantaina! Pysy siis kuulolla!

Vinkki! Viime viikon Kulman tärpin voit katsoa täältä.