Kulman tärppi viikolle 5 – Viekkaat viestit

Ei kommentteja

Hyvää helmikuun alkua! Nyt helmikuussa siirrytään varsinaiselle ostopolulle aihepiirillä Etsin tietoa ja kohtaan mainontaa. Etsin tietoa ja kohtaan mainontaa -teema tutustuttaa oppilaita kulutukseen pohtimalla, mitä tapahtuu ennen varsinaista kauppaa – mitä kaupallista viestintää nuoret kohtaavat, kuinka tuotteen tai palvelun tietoja haetaan ja verrataan sekä miten meihin vaikutetaan.

Oppilasta autetaan ymmärtämään hänen oikeudellinen asemansa erilaisten myyntikanavien käyttäjänä sekä harjoitellaan mainonnanlukutaitoa. Tämän viikon tehtävän tavoitteena on huomata, että kaupallista sisältöä on netissä valtavasti ja toisinaan se on vaikeasti tunnistettavissa. Usein meihin vaikutetaan tahtomattamme, mutta on olemassa keinoja, joilla kaupallinen markkinointi voidaan estää.

Kuvituskuvan on suunnitellut Oppimisen palveluiden uusi TET-harjoittelija Emma.

Viikon 5 tehtävä:

Viekkaat viestit -harjoituksessa nuoret tutkivat, mitkä heidän suosimistaan some-kanavista sisältävät kaupallista viestintää. Netti on pullollaan vaikeasti tunnistettavaa kaupallista sisältöä ja joskus on vaikeaa huomata, missä kaikkialla kaupallinen sisältö voi tulla meitä vastaan. Ensin mietitään asiaa yhdessä nuorten kanssa ja sen jälkeen tehdään seuraava harjoitus.

Harjoituksessa keskustellaan nuorten seuraamista tileistä (blogeista, YouTube-kanavista, Instagramista, jne.) ja tarkastellaan yhdessä, millaista sisältöä niissä on. Seuraavaksi otetaan älylaitteet esille ja tutkitaan, sisältävätkö tilit kaupallista mainontaa. Missä muualla kaupalliset viestit tulevat vastaan – usein myös tahtomattamme? Harjoituksen purkuun voi käyttää esimerkiksi seuraavia apukysymyksiä:

  • Miltä tuntuu olla kaupallisten viestien kohteena?
  • Mitä hyvää tai pahaa siinä on?
  • Ovatko ad blockerit eli mainonnan esto-ohjelmat tuttuja?
  • Milloin saatan itse toimia kaupallisten viestien välittäjänä? Esimerkiksi tägätessäni kuvaani tuotemerkkejä tai yritysten nimiä.

Seuraava Kulman tärppi julkaistaan taas ensi maanantaina! Pysy kuulolla, sillä KKV:n Oppimisen palvelut ovat mukana myös ensi viikolla alkavalla mediataitoviikolla!

Vinkki! Viime viikon Kulman tärpin voit katsoa täältä. Huomaa, että Kulman tärpit löytyvät KULMA-blogin lisäksi myös Facebook-sivuiltamme.