Mediataitoviikon Kulman ekstratärppi – Mainonnan keskellä

Ei kommentteja

Mediataitoviikon kunniaksi julkaisemme tällä viikolla vielä toisen Kulman tärpin! Viime viikolla alkanut Etsin tietoa ja kohtaan mainontaa -teema tutustuttaa oppilaita kulutukseen pohtimalla, mitä tapahtuu ennen varsinaista kauppaa – mitä kaupallista viestintää nuoret kohtaavat, kuinka tuotteen tai palvelun tietoja haetaan ja verrataan sekä miten meihin vaikutetaan. Tässä tehtävässä päästään tutkimaan kohdennettua mainontaa – mitä se tarkoittaa ja missä sitä voi tulla vastaan. 

Kuvituskuvan on suunnitellut Oppimisen palveluiden TET-harjoittelija Emma.

Viikon 6 lisätehtävä:

Oppilaita johdatellaan tehtävän aiheeseen kertomalla, että markkinoinnissa yritykset kohdentavat sisältöä henkilölle, joka on potentiaalinen asiakas esimerkiksi iän, sukupuolen tai hänen internetissä tekemien tietohakujensa perusteella. Näin voidaan tarjota vastaanottajalle juuri häntä kiinnostavaa sisältöä mainoksen muodossa. Kyseessä voi olla perinteinen mainos kuten asiakasrekisteriin perustuva sähköposti tai mainos Facebookissa, mutta se voi myös olla piilotettuna esimerkiksi blogitekstiin tai YouTube-videoon. Myös vertailusivustoihin kannattaa suhtautua kriittisesti, sillä nekin ovat kaupallista sisältöä. Esimerkiksi kaikki tuotemerkit eivät yleensä ole vertailussa mukana.

Ryhmätyö

Oppilaat jaetaan 3-4 hengen ryhmiin tai vaihtoehtoisesti tehtävän voi tehdä myös yksin. Oppilaita pyydetään valitsemaan seuraavista aiheista mieleisin:

  • Näin ostopäätöksiini yritettiin vaikuttaa.
  • Kun tein vertailuja verkossa.
  • Kohti unelmia (kuluttajan roolissa).

Tuotos voi olla video, blogikirjoitus, meemi, sarjakuva tai valokuvasarja kuvateksteineen ja valittua aihetta voidaan käsitellä vapaamuotoisesti. Aihetta voidaan perustella esimerkiksi omakohtaisen kokemuksen, kaverin kulutustarinan perusteella tai se voi olla vaihtoehtoisesti täysin keksitty. Anna tuotoksen suunnitteluun aikaa noin 10 minuuttia ja toteutukseen noin 30 minuuttia.

Seuraava Kulman tärppi julkaistaan normaaliin tapaan taas ensi maanantaina! Muista pysyä siis kuulolla!

Vinkki! Tällä viikolla aiemmin julkaistuun Mediataitoviikon Kulman tärppiin pääset siirtymään tästä. Huomaa, että Kulman tärpit löytyvät KULMA-blogin lisäksi myös Facebook-sivuiltamme.