Kulman tärppi viikolle 9 – Kauppa on sopimus ostajan ja myyjän välillä

Ei kommentteja

Mahtavaa maaliskuuta kaikille! Viime kuussa käsittelimme ostopolun askelta Etsin tietoa ja kohtaan mainontaa ja nyt maaliskuussa siirrytään eteenpäin ostopolun seuraavalle askelelle Teen kauppoja.

Maaliskuun harjoitukset inspiroivat oppilaita kehittämään valmiuksia kauppojen tekemiseen sekä motivoivat havainnoimaan esimerkiksi rahankäyttöä, maksutilanteita sekä tekemään taloudenhallinnan kannalta kestäviä valintoja. Lisäksi oppilaita pyritään perehdyttämään kaupankäynnin sopimusten sitovuuteen. Opetuksessa autetaan nuoria hahmottamaan heidän oikeutensa kaupankäynnissä sekä toimimaan vastuiden velvoittamalla tavalla. Tämän viikon tehtävässä pohditaan sopimuksia sekä ostajan vastuita ja velvollisuuksia.

Viikon 9 tehtävä:
Oppilaille näytetään nuorten tekemä video sopimuksista. Tämän jälkeen pohditaan videon pohjalta seuraavia kysymyksiä joko yksin tai ryhmissä:

  • Mitä tarkoitetaan kuluttajansuojalailla?
  • Kenelle kuluttajansuojalaki on tarkoitettu?
  • Mitä tarkoitetaan sitovalla sopimuksella?
  • Koskeeko verkko-ostoksia omat palautussääntönsä?
  • Onko ostajan velvollisuutena ottaa selvää esimerkiksi myyjästä, tuotteesta ja maksamisesta?

Videon tarkoituksena on motivoida oppilaita pohtimaan sopimuksia sekä ostajan vastuita ja velvollisuuksia. Oppilaille tuodaan myös ilmi, että yksinkertaisimmillaan sopimus syntyy jo kaupan kassalla, kun tuote tai palvelu maksetaan. Oppilaiden kanssa keskustellaan myös kirjallisen ja suullisen sopimuksen eroista. Suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen, mutta riitatilanteessa sitä voi olla vaikea todentaa. Näin ollen, varsinkin isompien hankintojen kohdalla, sopimus kannattaa tehdä aina kirjallisesti.

Seuraava Kulman tärppi julkaistaan tuttuun tapaan taas ensi viikon maanantaina! Olethan silloin taas kuulolla!

Vinkki! Viime viikolla julkaistuun Kulman tärppiin pääset siirtymään tästä. Huomaa, että Kulman tärpit löytyvät KULMA-blogin lisäksi myös Facebook-sivuiltamme.