Ostajan askeleet kuljettavat ostopolulle tutkimaan ajankohtaisia kuluttajailmiöitä

Ei kommentteja

Olemme tällä viikolla viettäneet kuluttajan oikeuksien viikkoa. Teemaviikon aikana olemme nostaneet esille eri teemoja aihepiiriin liittyen. Viikon viimeisenä päivänä on aika viettää Ostajan askeleet -päivää!

Ostajan askeleet -materiaali on työkalu kuluttajaosaamisen sisältöjen suunnitteluun, opettamiseen sekä arviointiin. Ostajan askeleet sisältävät opettajan oppaan, tunnilla ja kotona tehtäviä harjoituksia sekä nettitestin, jota voi käyttää kokeena tai itsenäisenä oppimistehtävänä. Askeleet pitävät sisällään kaksi valinnaista aihekokonaisuutta:

1) Kaupan peruuttamisoikeus ja 2) Maksutavat.

Ostajan askeleet -materiaalin pedagogisena viitekehyksenä käytetään ostopolkumallia. Materiaali on suunniteltu toteuttamaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 mukaisia kotitalouden ja yhteiskuntaopin tavoitteita, joissa kuluttajataidot ovat oma sisältöalueensa. Ostajan askeleet toimivat opetuksessa kuitenkin hyvin laaja-alaisesti myös muissa oppiaineissa.

Vuosittain uudistuva materiaali on helppo ottaa käyttöön opetuksessa

Vuosittain uudistettavalla materiaalilla ja ajankohtaisilla kuluttajailmiöillä autetaan oppijoita hahmottamaan ja ymmärtämään, mitä kulutusprosessissa tapahtuu ja mitä kuluttajaosaaminen tarkoittaa arjenhallinnan kokonaisuudessa.

Ostajan askeleissa on kaksi askelsarjaa: ylöspäin eriyttävät isot askeleet ja alaspäin eriyttävät pienet askeleet. Askeleista voi valita sopivimman omaa opetusryhmää tai yksittäistä oppilasta ajatellen. Ennen itse testin tekoa on hyvä tutustua tausta-aineistoon ja tehdä kuluttajansuojan sisältöjä oppilaille tutuksi verkkosivuiltamme löytyvien tehtävien avulla.

Materiaalin tavoitteena on

  • tukea ja kehittää oppilaan kuluttajataitoja osana kestävää arjen hallintaa.
  • saada aikaan osaamista, jolla selviytyä muuttuvilla markkinoilla ja eri elämäntilanteissa.

Materiaalin arviointiohjeen avulla opettaja voi pisteyttää oppilaan testin ja käyttää vastausta osana oppiaineensa arviointia.

Tee testi osoitteessa: www.ostajanaskeleet.fi