Huhtikuun Kulman tärpissä – Käytän, kulutan ja reagoin

Ei kommentteja

Aurinkoista pian alkavaa huhtikuuta! Huhtikuussa siirrytään ostopolun seuraavalle askeleelle: Käytän, kulutan ja reagoin.

Tällä askellella käsitellään aiheita, jotka tulevat esiin, kun tuote tai palvelu on ostettu ja se on ollut käytössä jo jonkin aikaa. Tuotteen tai palvelun käyttö paljastaa esimerkiksi sen, jos kaikki ei ole mennytkään niin kuin sovittiin. Tällä ostopolun askelella nousee esille siis se, miten hyvin olemme onnistuneet aiemmilla ostopolun askeleilla ja toisaalta myös se, miten yritys tuntee kuluttajan oikeudet.  

Ostopolun neljännellä askeleella opetus on suunniteltu sellaiseksi, että oppilaat saavat tarvittavia taitoja käyttää tuotteita käyttöohjeiden ja annettujen tietojen mukaisesti. Talousosaamiseen liittyy kiinteästi myös se, että oppilas saa valmiuksia huolehtia maksuistaan.

Kuluttajan taitoihin kuuluu myös sopimusten hallinnointi ja irtisanominen sekä palveluhävikin hillitseminen. Tässä vaiheessa ostopolkua, kuluttajan yksi tärkeimmistä taloustaidoista on reklamaatiotaito – olipa kyse virheellisestä tuotteesta tai palvelusta tai laskutuksen epäselvyyksistä.

Opetuksen sisältöjä:

  • tuotteen tai palvelun käyttö myyjän antaman käyttöohjeen ja tehdyn sopimuksen mukaan.
  • kulujen ja laskutuksen oikeellisuuden seuraaminen sekä laskujen maksaminen sovitusti.
  • reklamointi mahdollisesta tuotteen tai palvelun virheestä tai aiheettomasta laskusta myyjälle tai kuluttajaoikeusneuvontaan.
  • tilauksen peruuttaminen tai lopettaminen tarvittaessa tilauksensa ehdot ja oikeutensa huomioiden.

Käytän, kulutan ja reagoin-askeleen tärpit koottuna:

Ensimmäinen Kulman tärppi Käytän, kulutan ja reagoin  -askeleella julkaistaan ensi tiistaina! Pysythän siis kuulolla!

Vinkki! Jos, et ole vielä ehtinyt opettamaan ensimmäisen, toisen tai kolmannen askeleen sisältöjä, nappaa tammikuun, helmikuun ja maaliskuun tärpeistä Olen kuluttaja- askeleen, Etsin tietoa ja kohtaan mainontaa -askeleen sekä Teen kauppoja -askeleen mukaisia harjoituksia. Opettaessasi kuukausittain Kulman tärppien mukaan, voit käyttää KKV:n Ostajan askeleet -testejä kokeena toukokuussa.