Kulman tärppi viikolle 14 – Orientoidutaan oikeuksiin

Ei kommentteja

Aurinkoista huhtikuun alkua! Tällä viikolla alkava Käytän, kulutan ja reagoin -askel keskittyy ostamisen jälkeisiin tilanteisiin. Oppilaat saavat tietoa siitä, kuinka toimia virhe- ja viivästystilanteissa, ja mitä tehdä, kun tuote tai palvelu ei vastaa sovittua tai saa virheellisen laskun. Oppilaita rohkaistaan ottamaan selvää omista oikeuksistaan sekä hakemaan apua riitatilanteisiin lisäämällä tietoutta kuluttajaoikeuksista ja -vastuista. Tämän viikon tehtävässä orientoidutaan kuluttajan oikeuksiin.

Viikon 14 tehtävä:

Kuluttajan ostopolku ei pääty siihen, kun saa tuotteen kotiin tai ottaa ostamansa palvelun käyttöön. Tässä vaiheessa kuluttaja saattaa joutua käyttämään oikeuksiaan ja tarvitsee tietoa, siitä miten tulee toimia, jos tuote tai palvelu ei vastaa sovittua tai laskutuksessa on ollut virheitä.

Kuluttajalla on myös velvollisuuksia, eli hänen tulee esimerkiksi käyttää tuotetta käyttöohjeen mukaisesti sekä huolehtia sovituista maksuista. Käytön aikana kuluttajalle voi tulla myös tilanne, jolloin hän haluaa päättää tilauksen. Myös näissä tilanteissa on hyvä tuntea eri sopimustyypit ja oikeutensa kuluttajana.

Oppilaat jaetaan 2-3 hengen ryhmiin tai vaihtoehtoisesti tehtävän voi tehdä myös yksin. Oppilaat pohtivat seuraavia kysymyksiä kuluttajansuojasta kertovan videon avulla:

  • Mitä kuluttajansuoja tarkoittaa?
  • Miksi kuluttajansuojaa tarvitaan?
  • Millaista kaupankäynti olisi ilman kuluttajansuojaa?

Lopuksi, oppilaat voivat vielä testata, kuinka hyvin he tuntevat oikeutensa kuluttajina hauskan visan avulla. Tunnetko kuluttajansuojan -visaan pääset siirtymään tästä!


Seuraava Kulman tärppi julkaistaan tuttuun tapaan taas ensi viikon maanantaina! Pysythän siis kuulolla!

Vinkki! Viime viikolla julkaistuun Kulman tärppiin pääset siirtymään tästä. Huomaa, että Kulman tärpit löytyvät KULMA-blogin lisäksi myös Facebook-sivuiltamme!