Kulman tärppi viikolle 17 – Vältä maksuhäiriömerkintä

Ei kommentteja

Vielä tällä viikolla jatkuva Käytän, kulutan ja reagoin -askel keskittyy ostamisen jälkeisiin tilanteisiin. Oppilaat saavat tietoa siitä, kuinka toimia virhe- ja viivästystilanteissa, ja mitä tehdä, kun tuote tai palvelu ei vastaa sovittua tai saa virheellisen laskun. Oppilaita rohkaistaan sekä motivoidaan ottamaan selvää omista oikeuksistaan ja hakemaan apua riitatilanteisiin lisäämällä tietoutta kuluttajaoikeuksista ja -vastuista.

Tämän viikon tehtävässä selvitetään, mitä tapahtuu maksamattomalle laskulle sekä pohditaan pikavippeihin liittyviä riskejä.

Viikon 17 tehtävä:

Oppilaat lukevat ensin Yksityistalouden oppaasta (luku 5) miten maksamaton lasku suurenee perinnän aikana. Oppilaat pohtivat syntyvää kierrettä, jos maksettavana on useampi lasku eikä rahaa ole riittävästi. Säännöllisiä maksuja ovat esimerkiksi vuokra, kännykkälasku, vesilasku ja sähkölasku. 

Täysi-ikäinen voi hankkia älypuhelimellaan esimerkiksi pikavippejä. Ohjaa oppilaita selvittämään vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mikä on pikavippi?
  2. Kuinka korkea korko pikavipillä on?
  3. Mikä voi olla vaarana pikavipin käyttöönotossa ja saatavuudessa?
  4. Pikavipeissä on usein lyhyet takaisinmaksuaikataulut. Mitä voi tapahtua, jos pikavippiä ei pysty maksamaan aikataulun mukaisesti takaisin?

Oppilaiden vastukset käydään lopuksi yhdessä läpi.


Seuraava Kulman tärppi julkaistaan taas ensi viikon maanantaina, jolloin siirrytään myös Ostopolun viimeiselle askeleelle! Pysythän siis kuulolla!

Vinkki! Viime viikolla julkaistuun Kulman tärppiin pääset siirtymään tästä. Huomaa, että Kulman tärpit löytyvät KULMA-blogin lisäksi myös Facebook-sivuilla!