Kulman tärppi viikolle 19 – Suoratoistopalvelut

Ei kommentteja

Päätän jatkosta -askeleella käsitellään tapahtumia, joita ostetun tuotteen tai palvelun käyttöön ja kuluttajansuojaan liittyy kulutuspolun loppupäässä. Asiakassuhde tai merkki/valmistajauskollisuus punnitaan uudelleen, kun palvelukausi päättyy tai tavaran käyttöikä alkaa olla lopuillaan.

Tämän viikon tehtävässä tutustutaan suoratoistopalvelujen maailmaan. Tehtävässä otetaan selvää, kuinka suoratoistopalvelun (esim. äänikirjapalvelu) tilaamisen voi peruuttaa ja kuinka erilaisiin suoratoistopalveluihin meneviä kuluja voidaan arvioida.

Viikon 19 tehtävä:

Oppilaat selvittävät esimerkiksi huoltajan tai vanhemman sisaruksen kanssa vastukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Minkälaisia suoratoistopalveluita kotitaloudessanne on käytössä? Ja kuinka monta?
  • Kuinka paljon kaikki käytössä olevat suoratoistopalvelut maksavat yhteensä kuukaudessa?
  • Miten tilaukset voidaan irtisanoa?
  • Löytyykö joukosta käyttämättömiä suoratoistopalveluita, jotka aiheuttavat palveluhävikkiä?

Huomioon otettavia seikkoja:

Useasti suoratoistopalveluiden irtisanominen on tehty haastavaksi, eikä tilausta voi irtisanoa esimerkiksi suoratoistopalvelun applikaatiossa, vaan kuluttajan on tajuttava irtisanoa tilaus selaimen kautta.

Pienistäkin kuukausimaksuista kertyy kokonaisuudessaan yllättävän suuria summia. Rahantaju saattaa helposti hämärtyä, kun eri suoratoistopalveluista veloitettavat summat eivät ole konkreettisesti havaittavissa.

Palveluhävikkiä saattaa syntyä helposti, kun käyttämättömiä palveluita maksetaan huomaamatta useita kuukausia.


Seuraava Kulman tärppi julkaistaan tuttuun tapaan taas ensi viikon maanantaina! Pysythän siis kuulolla!

Vinkki! Viime viikolla julkaistuun Kulman tärppiin pääset siirtymään tästäHuomaa, että Kulman tärpit löytyvät KULMA-blogin lisäksi myös Facebook-sivuiltamme!