Lapset älylaitteiden äärellä – mitä kuluttajataitoja tarvitaan?

Ei kommentteja

Arkena lasten ja nuorten älylaitteiden käyttöä rytmittävät päiväkodin ja koulun tuoma arki ja aikataulut. Koululaisten kesälomat ovat käynnissä ja moni asia on vapaampaa kuin arkena; oppitunneilla vietetty tai läksyjen tekoon käytetty aika on lomalla mahdollista viettää viihdelaitteiden ja älylaitteiden parissa, myös kulutus- ja rahankäyttötilanteita tulee eteen ehkä arkipäivää enemmän. Kaupassa käydään vapaammin ja verkosta tilataan ruokia ja herkkuja mielihalujen mukaan. Elämme älykotiaikaa – eikä siinä ole mitään pahaa. Se vain vaatii meiltä uusien taitojen huomioimista kaikessa opetuksessa ja kasvatuksessa.

Moni vanhempi tuntuu olevan haastavan kysymyksen edessä – minkä ikäisenä lapselle on sopiva aika ostaa älypuhelin? Niin perheet kuin lapsetkin ovat hyvin erilaisia ja toiset voivat kokevat kännykän hyvin tarpeelliseksi ensimmäisen kouluvuoden lähestyessä tai jo aiemmin, kun taas toisissa perheissä lapselle hankitaan oma puhelin vasta paljon myöhemmin. Selvää on, ettei oikeaa ajankohtaa asialle ole, mutta ainakin itse kuulen ystäväpiirissä aiheesta paljon keskustelua.

Puhelin voi luoda turvallisuuden tunnetta sekä vanhemmille että yksin liikkuvalle lapselle, kun kaikki tietävät, että yhteydenpito onnistuu joka tilanteessa. Myös lasten sijainnin seuraaminen, puhelimen käyttö ja nopea yhteydenpito on älypuhelimitse mahdollista. Tieto voi tosin lisätä tuskaa, sillä vanhempia saattaa alkaa huolettaa kesälomalaisten älylaitteiden käyttö.

Älylaitteilla pärjää kun kuluttamisen perustaidot ovat hallussa

Erilaisten laitteiden käyttö vaatii kuitenkin taitoja, joita on hyvä harjoitella. Kuluttajuuden silmälasein asiaa pohdittaessa, tulee väistämättä mieleen perusasioita, joita lapsen olisi hyvä hallita kuluttajuuden ja median käytön maailmasta:

  • mitä medioita käytetään?
  • miten käyttäydytään sosiaalisen median ympyröissä?
  • mitä omilla rahoilla saa ostaa verkosta?
  • mitä palveluita on turvallista käyttää?
  • mikä on rahamäärä, jolla ostoksia voi tehdä?
  • millä maksutavalla saa maksaa?
  • millaisia sopimuksia voi itse tehdä?

Huoltajien kannattaa pysyä ajan tasalla

Netin kautta lapselle aukeaa uusia mahdollisuuksia vuorovaikutukseen, oppimiseen, tiedonhankintaan ja viihtymiseen. Lapsille sosiaalinen media on tärkeä osaa yhteisöön ja kaveripiirin kuulumista. Lapset kehittyvät puhelimen ja erilaisten sovellusten käytössä nopeasti. Tämä haastaa myös huoltajia pysymään ajan tasalla erilaisista peleistä, sovelluksista ja ohjelmista.

Toisaalta netti tekee mahdolliseksi, että lapsen silmiin kohdistuu aivan eri tavoin esimerkiksi mainontaa ja markkinointia. Jo alakoululaiset lapset käyttävät monipuolisesti sosiaalisen median palveluita ja saavat kulutus- ja ostokäyttäytymistä muovaavia vaikutteita vaikuttajilta. Pienet lapset eivät ymmärrä markkinoinnin pelisääntöjä – eikä tarvitsekaan.  On kuitenkin hyvä oppia tunnistamaan mainontaa sekä sitä milloin mainonnalla yritetään vaikuttaa omiin ostopäätöksiin.