Ostajan askeleet 1 & 2

Ei kommentteja

Tervetuloa mukaan opiskelemaan Ostajan askeleita!

Ostajan askeleet ovat KKV:n Oppimisen palveluiden oppimateriaalipaketti, jossa jaamme ajankohtaisia oppimistehtäviä ja opetusvinkkejä kuluttajataitojen opetukseen. Ostajan askeleet kokonaisuus tarjoaa sinulle käyttövalmiita tehtäviä, jotka on helppo soveltaa omaan opetukseen. Voit poimia joka toinen maanantai helposti käyttöön otettavia harjoituksia, visoja ja videoita opetukseesi täältä Kulmasta tai somekanaviltamme.

Tehtävien kesto vaihtelee – osa tehtävistä soveltuu käytettäväksi tunnilla osana muuta opetusta ja osa on kestoltaan jopa yhden oppitunnin mittaisia. Valitse sinun opetukseesi sopivimmat ja opeta viikoittain tai käy asiat läpi oman aikataulun mukaan! Ostajan askeleet päättyvät joulukuussa www.ostajanaskeleet.fi -visaan.


Ensimmäinen Ostopolun teema ”Olen kuluttaja” auttaa oppilasta ymmärtämään omaa toimijuuttaan kuluttajana. Oppilaita johdatetaan pohtimaan millaisia kuluttajia he ovat, ja miksi. Mitä asioita he arvostavat? Mistä ja keneltä olen oppinut kulutustapani?

Askel 1) Olen kuluttaja

Kirjoita kuvaus itsestäsi kuluttajana. Oppilaita pyydetään pohtimaan teksteissään, millaisia kuluttajia he ovat, ja miksi. Apuna oppilaat voivat käyttää alla lueteltuja kysymyksiä. He voivat keksiä niitä myös itse. Oppilaita pyydetään otsikoimaan tekstinsä siten, että ne kuvaavat heitä kuluttajina.

  • Mitä asioita arvostat?
  • Mistä ja keneltä olet oppinut kulutustapasi?
  • Mitä kuluttamiseen liittyviä periaatteita tai ohjenuoria sinulla on?
  • Miten kuluttamisesi on muuttunut, kun olet kasvanut?
  • Voiko kuluttamalla mielestäsi vaikuttaa? Entä oletko sinä pyrkinyt vaikuttamaan johonkin kuluttamiseen liittyvään epäkohtaan? Jos olet, niin miten ja miksi?

Askel 2) Kulutusbingo

Pelataan bingoa! Kulutusbingo auttaa oppilasta havainnoimaan omaa toimijuuttaan kuluttajana.

Kulutusbingossa kävellään ja keskustellaan luokassa, samalla kysellen kavereilta, mihin bingoruudun väittämään kunkin nimi sopii. Tavoitteena on havainnollistaa oppilaille kuluttajuutta omasta arjesta. Bingon väittämiä voi muunnella oppitunnin näkökulman mukaan.


Lue lisää Olen kuluttaja -teemasta täältä!

Seuraava Ostajan askel julkaistaan taas kahden viikon päästä maanantaina viikolla 35. Pysy kuulolla!