Kotileikki opettaa lapselle nykyajan arjen taitoja ja kuluttajuutta

Ei kommentteja

Kotileikki on monen lapsen lempileikki. Itse muistan leikkineeni kotia jo hyvin pienestä pitäen. Osana leikkiä oli tärkeää jakaa roolit ja tehtävät, jotta leikki sujui suunnitelmien mukaan. Kesälomalla sain ilokseni huomata oman varhaiskasvatusikäisen lapseni innostuneen myös kotileikeistä, jota yhdessä päätimme leikkiä. Ryhdyin leikin lomassa pohtimaan, mitä kuluttajataitoja kotileikki voi opettaa 4-vuotiaalle lapselle?

Kotileikki on ihana leikki, joka kuuluu lasten leikkimaailmaan ikään katsomatta. Kauppaleikkiä voi leikkiä myös isovanhemman kanssa. Parasta on, että kuten elämässä muutenkin, kotileikissä sattuu ja tapahtuu ja siihen voi yhdistää vaikka rakennus-, lääkäri- tai kauppaleikkiä sekä tuotteiden ja palveluiden ostoa soveltuvin osin. Leikkikodissa työt ja ammatit saavat näkyä ja kuulua, kuten oikeassa kodissa. Työt tuovat kotitalouteen rahaa ja näillä rahoilla hoidetaan arjen välttämättömät menot. Lapselleni tämä näyttää iskostuneen hyvin, koska myös leikkiessämme hän kehotti minua menemään töihin, jotta saisimme rahaa kauppaostoksia varten samalla, kun itse tarmokkaasti siivosi leikkikeittiössään tai vaihtoi leikkinukelle vaatteita ja syötti ruokaa.

Leikkikodin postiluukusta kilahti aika-ajoin myös postia: laskut laitettiin maahan pinoon odottamaan maksua ja mainoslehdistä ympyröitiin ostohaluja herättäneitä tuotteita. Äitinä kehotin miettimään mitä tuotteita  todella tarvitsimme, mihin niitä käyttäisimme ja kuinka pitkä tuotteiden käyttöikä on. Ja ehkä yhtenä tärkeimpänä kysymyksenä, mitä tehdä tuotteelle tai palvelulle, kun emme enää itse tarvitse sitä? Toisaalta emme voi ostaa sellaista mihin rahamme eivät riittäisi. Ihanaa mielikuvituksen käyttöä ja leikin riemua – ripauksella todellisuutta!

Kotileikkimme muistutti monelta osin omia jo muutamien vuosikymmenien takaisia kotileikkejäni, mutta eräs asia herätti huomioni. Tässä leikkikodissa digiasiat olivat sujuvasti osana arkea, nuket istuivat katsomassa lasten ohjelmia samalla kun esimerkiksi vanhempi kokkasi ja laittoi ruokaa tai teki ”etätöitä” vanhan leikkitietokoneen äärellä. Tietokoneelta tehtiin myös sujuvasti kauppatilauksia verkkokaupasta. Ehkä saatoin tuntea pientä pistoa sydämessäni, mutta toisaalta tajusin, että tältähän 2020-luvun koti näyttää lapsen silmin. Älykodilta erilaisine viihdykkeineen. Kuluttajuuden näkökulmasta hymy nousi suupieliini, koska ymmärsin kuinka keskeistä siihen liittyvien taitojen hallinta onkaan ja, että niiden opettelun voi tosiaan aloittaa jo päiväkoti-ikäisen lapsen kanssa.