Ostajan askeleet 15 & 16

Ei kommentteja

Ostajan askeleissa jaamme ajankohtaisia oppimistehtäviä ja opetusvinkkejä kuluttajataitojen opetukseen. Ostajan askeleet kokonaisuus tarjoaa sinulle käyttövalmiita tehtäviä, jotka on helppo soveltaa omaan opetukseen. Voit poimia joka toinen maanantai harjoituksia, visoja ja videoita opetukseesi täältä Kulmasta tai somekanaviltamme. Tehtävät soveltuvat perusopetukseen.

Vielä tällä viikolla jatkuva Käytän, kulutan ja reagoin -teema keskittyy ostamisen jälkeisiin tilanteisiin. Oppilaat saavat tietoa siitä, kuinka toimia virhe- ja viivästystilanteissa, ja mitä tehdä, kun tuote tai palvelu ei vastaa sovittua tai saa virheellisen laskun. Oppilaita rohkaistaan sekä motivoidaan ottamaan selvää omista oikeuksistaan ja hakemaan apua riitatilanteisiin lisäämällä tietoutta kuluttajaoikeuksista ja -vastuista. Tämän viikon tehtävässä selvitetään, mitä tapahtuu maksamattomalle laskulle sekä pohditaan pikavippeihin liittyviä riskejä.


Ostajan askel nro 15: Jos et pysty maksamaan

Oppilaat lukevat ensin Yksityistalouden oppaasta  (luku 5) miten maksamaton lasku suurenee perinnän aikana. Oppilaat pohtivat syntyvää kierrettä, jos maksettavana on useampi lasku eikä rahaa ole riittävästi. Säännöllisiä maksuja ovat esimerkiksi vuokra, kännykkälasku, vesilasku ja sähkölasku. 

Täysi-ikäinen voi hankkia älypuhelimellaan esimerkiksi pikavippejä. Oppilaat pohtivat vastaukset seuraaviin kysymyksiin, jotka käydään lopuksi yhteisesti läpi:

  1. Mikä on pikavippi?
  2. Kuinka korkea korko pikavipillä on?
  3. Mikä voi olla vaarana pikavipin käyttöönotossa ja saatavuudessa?
  4. Pikavipeissä on usein lyhyet takaisinmaksuaikataulut. Mitä voi tapahtua, jos pikavippiä ei pysty maksamaan aikataulun mukaisesti takaisin?

Ostajan askel nro 16: Käytän, kulutan ja reagoin – draamatehtävä

Oppilaat tekevät pienissä ryhmissä näytelmiä, joista voi tehdä myös videoita. Niissä esitetään ostotapahtuma, jossa ostettuna on puhelin ja siihen liittyvä palvelu tai sovellus.

A) Miten tulisi toimia tilanteissa, kun ostettu tuote tai palvelu

  1. ei miellytäkään enää ja haluat rahat takaisin tai vähintään vaihtaa tuotteen toiseen,
  2. ei toimi, kun sen päälle kaatui smoothie,
  3. lakkasi toimimasta kuukauden sisällä hankkimisesta,
  4. sain yllättävän laskun
  5. palvelu osoittautuikin maksulliseksi
  6. en pystykään maksamaan

HUOM! Ennen videoiden tekemistä tutustutaan seuraavien linkkien sisältöihin, joissa aiheista on enemmän tietoa. Tausta-aineistot KKV:n sivuilla:
Tavaran vika tai puute
Tavaran korjaaminen tai vaihto virheettömään
Hinnan alennus ja kaupan purku


Kaikki aiemmat Ostajan askeleet tehtävät löydät täältä. Seuraava Ostajan askel julkaistaan kahden viikon päästä maanantaina! Pysythän siis kuulolla!