Mediataitoviikko – sukella opetuksessa mainonnan maailmaan! 

Ei kommentteja

Mediataitoviikolla on hyvä hetki tutustuttaa oppilaita Ostopolun ”Etsin tietoa ja kohtaan mainontaa” -teemaan. Tavoitteena on saada oppilaat huomaamaan, että kaupallista sisältöä on netissä valtavasti ja toisinaan se on vaikeasti tunnistettavissa. Usein meihin vaikutetaan tahtomattamme, mutta on olemassa keinoja, joilla kaupallinen markkinointi voidaan estää.  

Alla on muutama valmis tehtävä opetuskäyttöön. Tehtävien avulla oppilasta autetaan ymmärtämään hänen oikeudellinen asemansa erilaisten myyntikanavien käyttäjänä sekä harjoitellaan mainonnanlukutaitoa. Tehtävien tavoitteena on saada oppilaita tunnistamaan omasta arjesta hetkiä, jolloin mainonta on läsnä ja pohtimaan omaa roolia mainonnan jakajana esimerkiksi sosiaalisen median eri kanavissa. 

Tehtävä 1) Mainonnan tunnistaminen 

Mainoksen on oltava tunnistettavissa vaivatta mainokseksi esitystavasta ja mainosvälineestä riippumatta.  

  1. Oppilaita pyydetään etsimään verkosta mainoksia, blogeja, vertailusivustoja ja muita kaupallisia sisältöjä, joiden tarkoituksena on myydä tuotteita, palveluita tai sisältöä. 
  1. Seuraavaksi keskustellaan esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla: 
    Mikä taho on kaupallisten viestien lähettäjä? Millaiset mainokset on helppo tunnistaa mainoksiksi, millaiset ei? 

Haluatko vielä testata valmiutesi mainonnan tunnistamisessa? Tunnista mainonta -visassa, pääset kartoittamaan omat valmiutesi siinä, kuinka hyvin tunnistat, mikä on mainontaa ja millaiseen tarjoukseen kannattaa tarttua? Visaan pääset siirtymään tästä!

Tehtävä 2) Viekkaat viestit 

Viekkaat viestit -harjoituksessa nuoret tutkivat, mitkä heidän suosimistaan some-kanavista sisältävät kaupallista viestintää. Netti on pullollaan vaikeasti tunnistettavaa kaupallista sisältöä ja joskus on vaikeaa huomata, missä kaikkialla kaupallinen sisältö voi tulla meitä vastaan.  

Ensin mietitään asiaa yhdessä nuorten kanssa ja sen jälkeen tehdään seuraava harjoitus: 

  1. Keskustellaan nuorten seuraamista tileistä (blogeista, YouTube-kanavista, Instagramista, jne.) ja tarkastellaan yhdessä, millaista sisältöä niissä on? 
  1. Seuraavaksi otetaan älylaitteet esille ja tutkitaan, sisältävätkö tilit kaupallista mainontaa. Missä muualla kaupalliset viestit tulevat vastaan – usein myös tahtomattamme? 

Harjoituksen purkuun voi käyttää esimerkiksi seuraavia apukysymyksiä: 

  • Miltä tuntuu olla kaupallisten viestien kohteena? 
  • Mitä hyvää tai pahaa siinä on? 
  • Ovatko ad blockerit eli mainonnan esto-ohjelmat tuttuja? 
  1. Lukekaa loppuun vielä Kulman tuore blogi ”Minkä taakseen jättää sen edestään löytää – kuluttajan jäljet eri somekanavissa”  

               Keskustelkaa yhdessä, milloin saatan itse toimia kaupallisten viestien välittäjänä?  

Huom! Tehtävät ovat osa valmista Ostajan askeleet opetusmateriaalipakettia. Jos kaipaat lisää aineistoja ja tehtäviä kuluttajansuojasta opetukseen löydät niitä osoitteilla www.kkv.fi ja www.kkv.kulma.fi