Oppimateriaalin “parasta ennen” –päivämäärä

Ei kommentteja

On jälleen syyslukukauden suunnittelun aika. Ehkä olet vasta aloitteleva opettaja ja etsit opetusta tukevaa materiaalia siksi, että olet kokonaan uuden äärellä. Kertaat ehkä opetusharjoittelussa oppimaasi ja olet vasta perehtymässä koulusi opetussuunnitelmaan. Sinulle ehkä tarjotaan valmiita materiaaleja, koska “meidän koulussa” on aina opetettu näin ja näillä materiaaleilla.

Saatat olla myös konkari, joka pohtii, muuttuuko maailma ja muuttuvatko opittavat asiat? Vai tuleeko opittavia asioita yhä enemmän. Sinulla on suuri kiusaus ottaa ne viime vuoden suunnitelmat, tutut ja turvalliset. Ehkä harmiksesi huomaat, että suosikkimateriaalisi on poistunut. Linkit eivät toimi ja tietokoneen ohjelmat eivät tue vanhoja versioita. Ahdistaa.

Kuitenkin – myös oppimateriaalien osalta – jotta voisimme mennä eteenpäin, on meidän ensin päästettävä irti vanhasta.

Vanhojen ovien sulkeminen tuo aina eteen jotakin uutta

Harvoille meistä aiemmasta irti päästäminen ja eteenpäin katsominen on helppoa, ja opettajalle vanhan vaihtaminen uuteen saattaa vaatia asioiden jäsentämistä toisella tavalla ja uuden opettelua kerta toisensa jälkeen. Voisiko vanhoista suunnitelmista luopuminen ollakin tilan antamista uusille ajatuksille ?

Viime vuosina maailma on muuttunut radikaalisti, monet tutut ja aiemmin hyväksi koetut materiaalit eivät enää toimi, kun lasten ja nuorten arki on muuttunut niin paljon. Lisäksi myös käsitykset kestävyydestä ja eettisyydestä ovat muutoksessa. On tärkeää arvioida, edistetäänkö oppimateriaalissa oppimista uusimman tutkimuksen mukaisesti ja tuetaanko opettajaa kehittämään omaa opetustaan ajanmukaisella tavalla?

Hyvä oppimateriaali on ajanmukainen ja inspiroiva

Uudelleen arviointi koskee myös meitä opetusmateriaalien tuottajia. Meidän on uusiuduttava jatkuvasti, tehtävä asiat yhä uudelleen ja uudelleen. Vain vierivä kivi ei sammaloidu. Jokainen sukupolvi tarvitsee omat materiaalinsa, heidän arkeensa sopivat esimerkit, ja tavan oppia ja opiskella. Lisäksi kulutusilmiöt muuttuvat, lainsäädäntö muuttuu, kuluttajien toimintaympäristö muuttuu ja vaaditaan uusia taitoja. Siksi et enää löydä KKV:n vanhoja oppimateriaaleja, kuten esimerkiksi Neuvokkaita tai Kämpässä-videota.

Opetus on myös avain kaikkeen muutokseen, sillä uskomme muutoksen olevan parempaan. Opetusmateriaalin osalta se tarkoittaa sitä, että hyvä materiaali inspiroi oppimaan vie kohti kestävää tulevaisuutta.

Nyt on hyvä hetki laittaa oppimateriaaleille “parasta ennen” –päivämäärä ja syyssiivouksen yhteydessä pyyhkäistä pois vanhat materiaalit uusien tieltä. KKV:n uusitut materiaalit eri koulutusasteille löydät verkkosivuiltamme sekä KKV Kampukselta.