Jatkotarina kuluttajuudesta 4. –7.-luokkalaisille oppilaille – osa 5/6

Ei kommentteja

Syyskuusta alkaen julkaisemme KKV Kampuksella jatkotarinan kuluttajuudesta, joka on tarkoitettu 4.–7-luokkalaisille oppilaille. Tarina koostuu kuudesta jatkotarinasta, joihin liittyy kuluttajataitoja edistäviä pohdintatehtäviä ja käytännön harjoituksia.

Tarinoissa 5-luokkalainen Eevert, 7-luokkalainen Helmi sekä heidän 67-vuotias mummonsa Lyydia etsivät yhdessä vastauksia erikoiseen kuluttajaongelmaan, joka häiritsee Lyydian jokapäiväistä arkea. Tervetuloa mukaan matkalle kohti taitavaa kuluttajuutta! 

Muutin mieleni – mitä tehdä? Jatkotarina 5/6

Lyydia-mummo kertoo lapsenlapsilleen, että haluaisi irtisanoa tilauksen, mutta hän ei tiedä miten se tapahtuu. ”Teen yleensä ostokseni myymälässä. En minä tiedä miten nämä etänä tehdyt kaupat voi irtisanoa. Vai pääseekö netissä tehdystä tilauksesta eroon?”, hän pohtii. Helmi ja Eevert lupaavat auttaa asian selvittämisessä.

 He kirjoittavat Google-hakuun täsmällisen asiasanan: peruuttamisoikeus.  He klikkaavat auki hakutuloksen, jossa kerrotaan verkkokauppaostoksen peruuttamisoikeudesta. Lyydia hämmästyy, miten helposti nuoret löysivät ohjeet kaupan tilanteen ratkaisuun. ”Olettepa te taitavia. Tiedonhankintataidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista, joita tänä päivänä tarvitaan”, toteaa Lyydia.

 ”Täällä sanotaan, että suurimmalla osalla verkkokaupasta ostettavista tuotteista on 14 päivän peruuttamisoikeus”, huomaa Helmi. ”No niinpä onkin. Tuo koskee myös tätä minun ruokatilaustani. Olen kyllä tehnyt tilauksen jo monta kuukautta sitten, mutta kuten tälläkin nettisivulla sanotaan, jatkuvan tilauksen voi aina irtisanoa ”, toteaa Lyydia.

 Lyydia on tyytyväinen, että nuoret auttoivat hänet ohjeiden äärelle. ”Nämä ohjeethan ovat tosi hyvät. Tuossa kerrotaan selvästi, että tilauksen voi irtisanoa ilmoittamalla siitä sähköpostitse yritykseen, josta ruoat tulevat. Eihän tämä nyt niin vaikeaa olekaan. Kun sinä Helmi olet noin näppärä netinkäyttäjä, niin laittaisitko minun puolestani yritykselle viestin, jossa ilmoitan lopettavani tilauksen?”, mummo pyytää.

Helmi lähettää viestin mummonsa ohjeistamana. Pian Helmin puhelin kilahtaa. ”Oho, sieltä tuli jo vastaus!”, hän huudahtaa innoissaan. Ystävällinen asiakaspalvelija kirjoittaa viestissään, että tilaus on nyt irtisanottu. Viestissä Lyydia toivotetaan myös tervetulleeksi liittymään uudelleen tilaajaksi, mikäli tulevaisuudessa ilmenee tarvetta vastaavalle palvelulle.

Lyydian ongelma alkaa ratketa. Siirry KKV Kampukselle lukemaan tarina kokonaisuudessaan ja tekemään tarinaan liittyvät tehtävät oppilaiden kanssa!