Jatkotarina kuluttajuudesta 4. –7.-luokkalaisille oppilaille – osa 6/6

Ei kommentteja

KKV Kampukselta löydät jatkotarinan kuluttajuudesta, joka on tarkoitettu 4.–7-luokkalaisille oppilaille. Tarina koostuu kuudesta jatkotarinasta, joihin liittyy kuluttajataitoja edistäviä pohdintatehtäviä ja käytännön harjoituksia.

Tarinoissa 5-luokkalainen Eevert, 7-luokkalainen Helmi sekä heidän 67-vuotias mummonsa Lyydia etsivät yhdessä vastauksia erikoiseen kuluttajaongelmaan, joka häiritsee Lyydian jokapäiväistä arkea. Tervetuloa mukaan matkalle kohti taitavaa kuluttajuutta! 

Syntyykö palveluhävikkiä? – Jatkotarina 6/6

Kaupan irtisanominen onnistui, ja tilauksia ei enää jatkossa tule. Lyydia-mummo on kiitollinen, että hänen lapsenlapsensa pystyivät auttamaan asian hoitamisessa. 

Lyydia jää pohtimaan, miten hän jatkossa ruokansa hankkii. Kiireisenä eläkeläisenä hän kokee, että ei ehdi käydä ruokakaupassa. ”Mieluummin vietän eläkepäiviä kavereiden tai lastenlasten kanssa touhuamassa, kuin ruokakaupassa”, hän toteaa. 

Nuoret ehdottavat, että mummo tilaisi ruoat toisesta palvelusta kotiin. ”Valitaan vaan tällä kertaa sellainen palveluntarjoaja, jonka kautta on mahdollista tilata itselle sopivampi määrä ruokaa kerralla.”, ehdottaa nuorista vanhempi, 7-luokkalainen Helmi. ”Niin, ja ei enää tuollaista jatkuvaa tilausta. Mieluummin sellainen, josta tilaat juuri silloin, kun tarvetta kaappien täydennykselle oikeasti on”, jatkaa Eevert. ”Ai tuollainenkin palvelu on olemassa? Sehän on kuin minulle tehty. Säästän varmasti rahaakin, kun ei tule tilattua ylimääräistä ruokaa”, innostuu Lyydia. 

Nuoret esittelevät Lyydialle sovellusta, jonka kautta tilaus tehdään. ”Hetkinen, joko täältä pitää siis valita ne tuotteet, mitä haluan ostaa? Enhän minä tätä voi näin kiireesti tehdä. Ensin pitää katsoa mitä ruokaa kaapeissa jo on ja täydentää varastoja niiden mukaan”, hän huomaa. He päätyvät varaamaan kaupasta kuljetusajankohdan ruoille ja päättävät jatkaa ruokien valintaa myöhemmin, sillä Lyydia tarvitsee aikaa ostosten suunnitteluun ja vanhojen ruokien läpikäymiseen.  

Lyydia näyttää silminnähden yllättyneeltä, sillä ruokien tilaaminen tällä tavalla onkin helpompaa, mitä hän olisi koskaan voinut kuvitella. ”On kyllä myönnettävä, että tämä netistä tilaaminen on älyttömän helppoa, vaikka aluksi luulin toisin. Kyllä tämä ihan hyvä keksintö on”, toteaa Lyydia helpottuneena. 

”Jos kiireessä ostelee, niin tulee tehtyä helpommin hutiostoksia eikä ehdi vertailla tuotteita. Olen viime aikoina joutunut heittämään niin paljon ruokaa roskiin, että hirvittää. Nyt suunnittelen ostokset niin, että mitään ei mene roskiin”, linjaa Lyydia.

➡️Siirry KKV Kampukselle lukemaan tarina kokonaisuudessaan ja tekemään tarinaan liittyvät tehtävät oppilaiden kanssa!