Vaikuta kuluttajana – ja kerro siitä myös muille!

Ei kommentteja

Me kaikki teemme kuluttajina päivittäinen pieniä ja suuria valintoja, joilla on vaikutusta maapallon tilaan. Vastuullinen kuluttaja osaa huomioida, mitä nämä vaikutukset voivat olla ja tehdä valintoja, jotka ovat mahdollisimman kestäviä, sekä ekologisesti että eettisesti. 

Yhä edelleen kuulee argumentteja, että yksilön tekemisillä ei ole merkitystä. Ajatellaan, että vaikka teknologian kehitys tai poliittinen päätöksenteko jotenkin omalakisesti hoitelisivat asiat kuntoon. Näin ei kuitenkaan ole, kuluttajan valta on suuri. 

Katsotaan nyt vaikka kotitalouksien hiilidioksidipäästöjä. Sitrassa on laskettu, että jos jokainen aikuinen suomalainen vähentäisi 20% omasta kulutuksestaan, kattaisi se yli 70% Pariisin ilmastosopimuksen kansallisesta päästövähennystavoitteesta. Mieletön luku. 

Suomalaisista kuitenkin vasta noin neljännekselle tällainen kestävyyteen liittyvä argumentointi on riittävä syy tehdä kestäviä valintoja arjessa. Kiinnostumattomuutta saattaa selittää myös se, että yhä edelleen voi olla vaikea tietää, millä toimenpiteillä on aidosti merkitystä. 

Kuluttajan haastavan tehtävän helpottamiseksi Opintokeskus Visio toteutti tänä syksynä 2022 Vastuullisen kuluttajan ABC -verkkoluentosarjan, jossa vastuullisen kuluttajuuden teemaa lähestyttiin erilaisten meille kaikille arjesta tuttujen kulutuskohteiden kautta. 

Luentosarjassa puhuttiin mm. ruoasta, asumisesta, sijoittamisesta, muodista ja matkailusta. KKV:n oma Taina Mäntylä kävi luentosarjassa puhumassa kuluttamisesta ja tunteista. Aikaisemmin esitellyt prosenttiluvut on puolestaan lainattu Sitran Markus Terhon avausluennolta. 

Luentosarja on katsottavissa Opintokeskus Vision Youtube-kanavalta. Se osoitti taas kerran, että kuluttajalla on paljon mahdollisuuksia tehdä erilaisia vastuullisuusvalintoja arjessaan.  Tässä tiivistettynä kolme askelta, joiden avulla voi lähteä liikkeelle. 

  1. Selvitä nykyiset kulutustottumuksesi ja hiilijalanjälkesi. Omia kulutustottumuksiaan voi käydä arvioimassa vaikka KKV kampuksen testien avulla. Oman hiilijalanjäljen rakentumista voi käydä testaamassa esim. Sitran elämäntapatestillä. Sähkönkulutuksessa säästäminen kannattaa aloittaa tutustumalla omiin sähkönkulutuksiin vaikka Fingridin datahub palvelusta. Vastuullinen sijoittaminen kannattaa aloittaa omien sijoitusmotiivien tarkastelulla.  
  1. Tee muutoksia etenkin siellä, missä niiden vaikuttavuus on suuri. Ilmastokriisi on päällä nyt. Jos teet vain yhden tai kaksi asiaa, keskity niihin toimenpiteisiin, joilla on eniten vaikutusta juuri sinun hiilijalanjälkeesi (vinkki! Sitran elämäntapatesti auttaa myös tässä). Jos haluat vaikuttaa esim. eettiseen vaatetuotantoon, tee se oikein kohdistetuilla toiminpiteillä. Tiedostava kuluttaja tunnistaa viherpesun ja harhaanjohtavan vastuullisuuspuheen markkinoinnissa. Lopuksi kuitenkin varoituksen sana: Kestävillä kulutustottumuksilla on myös usein tapana kumuloitua ja vähähiilisestä elämätavasta saattaa tulla jopa osa identiteettiä. 
  1. Ja lopuksi kerro siitä muille! Kerro kavereille, sukulaisille, naapureille pienistä ja suurista vastuullisuusteoista, joita arjessa olet tehnyt. Kerro, mitä konkreettisia vaikutuksia toimenpiteillä oli ja vaikuttivatko ne jotenkin elämänlaatuusi, kerro miltä niiden tekeminen tuntui. Tämä auttaa myös muita vastuullisten kulutuspäätösten tekemisessä.

Vastuullisen kuluttajan ABC -luennot löytyvät Opintokeskus Vision Youtube-kanavalta ja niitä voi sieltä käydä omaan tahtiin katsomassa. Loppuvuonna 2022 luentojen pohjalta laaditaan myös itseopiskeltava verkkokurssi Opintokeskus Vision Visioverkko-palveluun.  

Mitä vastuullisia kulutusvalintoja sinä olet tehnyt viime aikoina?

Kirjoittaja:

Meri Tennilä

Meri Tennilä työskentelee suunnittelijana Opintokeskus Visiossa, vastaten mm. oppilaitoksen luonto- ja ympäristöteemaisista koulutussisällöistä.
www.opintokeskusvisio.fi

Kuvaaja: Salla Merikukka, Merikukkanen Photography