Kuluttajan mediataidot tärkeitä lapsille – mediataitoviikolla on hyvä hetki opettaa niitä 

Ei kommentteja

Sovelluksissa, peleissä ja viestintäkanavissa kaupallisuus on läsnä jatkuvasti. Mediassa ja medialla voi ostaa monella eri tavalla, vastineena sisällölle voi olla käyttäjän raha tai data. 

Kaupallinen vaikuttaminen alkaa, kun median käyttäjä saa informaatiota häntä kiinnostavasta tuotteesta tai palvelusta. Tieto leviää ystävien kautta tai seuraamalla some-vaikuttajan postauksia. Mainostaja tietää, mistä käyttäjä on kiinnostunut ja miten hänet tavoittaa. 

Kun lapsi ostaa, se tapahtuu tavallisilla verkon maksuvälineillä älylaittein ja maksajina ovat yleensä vanhemmat. Pieniä ostoksia lapsi voi tehdä myös itse. Verkossa myös lapset voivat päätyä valesivuille tai rikollisia ansaintamenetelmiä käyttävien sivujen käyttäjiksi. He voivat jakaa dataansa tai menettää rahojaan rikollisille.  

Auta tunnistamaan mainonnan ja maksun paikat mediassa 

Mitkä ovat oppilaittesi sosiaalisen kohtaamisen paikkoja? Mitä markkinoinnin välineitä löydätte niistä? Esimerkiksi mainokset ja linkit, jotka johtavat verkko-ostoksille, tilaamaan ja pelaamaan.  Pelaamaan pääsee maksutta, mutta ilman taloudellista satsausta pelissä ei etene yhtä nopeasti kuin muut. Mitä keinoja oppilaasi ovat kohdanneet, joilla houkutellaan käyttämään rahaa peliin ensimmäisen kerran, entä jääkö peleihin koukkuun? Mitä oppilaat ajattelevat?   

Mitä kokemuksia oppilailla on mainonnasta peleissä? Oletko ajautunut mainosten kautta pelin kauppaan? Mitä kokemuksia oppilailla on pelin sisäisistä ostoksista esimerkiksi loot boxit ja battle passit? Pohtikaa ja keskustelkaa. 

Keskustelkaa myös lasten oikeuksista kuluttajana. Lasta ei saa houkutella tekemään ostoja lapsille suunnatuilla verkkosivuilla tai heitä kiinnostavissa peleissä.  

Miten mediavälineessä hyödynnetään tietoa kuluttajakäyttäytymisestä 

Osana medialukutaitoa on tärkeä opettaa oppilaille verkkosivuilla ja sovelluksissa käytetyistä erilaisista kikoista eli pimeistä käytännöistä, joilla pyritään vaikuttamaan kuluttajien valintoihin käyttämällä hyväksi ihmisen tiedonkäsittelyn vinoumia ja päätöksenteon inhimillisiä haavoittuvuuksia. 

Laajenna mainonnan tunnistamisen oppituntia ohjaamalla pimeiden käytäntöjen tunnistamiseen. Auta oppilaita tunnistamaan tyypillisimpiä pimeitä käytäntöjä, joiden kohtaamisen pitäisi soittaa hälytyskelloja. Suosittelemme, että opettajana opiskelet KKV Kampuksella ”Pimeät käytännöt tutuksi”-kurssin, josta löydät lisää käytännön esimerkkejä hyödynnettäväksi opetuksessa. 

Lisätietoa:   

https://www.kkv.fi/kuluttaja-asiat/lapsi-kuluttajana/
https://www.kkv.fi/kuluttaja-asiat/lapsi-kuluttajana/lasten-mobiilipeliostot/

Toivotamme kaikille lukijoille hyvää mediataitoviikkoa!