Lapset median käyttäjinä ja tuottajina 

Ei kommentteja

Elämme digiaikaa, jossa yhä nuoremmat lapset käyttävät mediaa osana jokapäiväistä arkea. Eikä ihme, että näin on. Kodeissa digilaitteita ja erilaisia sovelluksia käytetään luontevasti perhearjen pyörittämiseen ja sama suunta on näkyvissä valtakunnallisissa varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmissa. Digiloikasta on puhuttu koulumaailmassa jo useita vuosia. Tavoite ja trendi on hyvä, kunhan mediaa ja sen käyttöä käsitellään ja sen käyttöä opiskellaan monipuolisesti lasten ja nuorten kanssa.

Vanhemmista ja miksei kasvattajista yleisemminkin saattaa välillä tuntua, etteivät he ymmärrä lastensa mediamaailmaa eivätkä osaa opastaa heitä median käytössä. Vanhemman ei tarvitse olla median monitaituri ohjatakseen lasta ja nuorta elämään tämän päivän digimaailmassa, mielestäni tärkeintä on olla kasvattajan roolissa kiinnostunut siitä, mitä oma lapsi median äärellä tekee ja millaista sisältöä hän siellä käyttää ja näkee. Tutkimustenkin mukaan myönteinen kiinnostus, tukena oleminen ja vastavuoroinen, arkinen keskustelu mediaan liittyvissä asioissa ovat avainasemassa mediataitojen vahvistamisessa.  

Itse varhaiskasvatusikäisen vanhempana usein pysähdyn mielenkiinnosta seuraamaan, millaisia ohjelmia lapseni erilaisten palveluiden kautta katselee. Vaikka ikäraja on asennettu laitteeseen, huomaan, että ohjelmatarjontaa on hyvin laidasta laitaan. Monien ohjelmien kohdalla lapseni saattaa kysyä onko esiintyvä henkilö oikea vai leikkihahmo. Kysymys välillä ihmetyttää jopa huvittaa minua, mutta toisaalta se on saanut minut pysähtymään ja miettimään medialukutaidon tärkeyttä. 

Lapsilla ei ole kehityksellisistä syistä samanlaista kykyä ymmärtää mainonnan tarkoitusta kuin aikuisella. Ohjelmien ja sisältöjen henkilöihin samaistutaan, heiltä opitaan ja kopioidaan tapoja puhua ja toimia niin hyvässä kuin pahassa. Ohjelmat sisältävät mainontaa, ja osassa hyödynnetään vaikuttajia viestintuojina. Lapsella ei ole, eikä häneltä varmasti voikaan olettaa, samanlaista kykyä tehdä valintaa sen suhteen, haluaako olla kaupallisen viestinnän kohteena vai ei.  

Toisaalta yksiselitteistä tapaa harjoitella mediankäyttöä lasten kanssa ei ole, mutta onneksi löytyy materiaaleja, joita kasvatustyössä voi hyödyntää. Yhtenä esimerkkinä kasvattajille tarkoitettu Lapset ja media-opas, joka tarjoaa hyviä käytännön vinkkejä mediataitojen harjoitteluun. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.