Hei kuluttaja – hyvää kansainvälistä kuluttajan oikeuksien päivää! 

Ei kommentteja

Kuluttajan oikeudet käsitteenä otettiin käyttöön jo liki 60 vuotta sitten. Elettiin 1960-lukua, hippikulttuuri alkoi kukoistaa maailmalla, Neil Armstrong astui Kuuhun ja naisten työssäkäynti yleistyi Suomessa. Sotien jälkeisessä Suomessa ostokuluttaminen alkoi hiljalleen vilkastua. Yhdysvalloista tulleet vaikutteet muodin, kodinkoneiden ja viihteen saralla rantautuivat television välityksellä myös Suomeen. 

Kun vielä 50-luvulla Suomessa pyrittiin ”kuluttamaan kohtuudella”, 60-luvulla elintaso nousi ja Suomikin pääsi länsimaisen kuluttamisen makuun. 70-luvulta alkaen on Suomessa ollut voimassa kuluttajansuojalaki. Kuluttajakauppaan on liittynyt haasteita sen syntyvaiheista alkaen. Huijareita oli jo silloin liikkeellä esimerkiksi ovelta ovelle kaupustelijoiden keskuudessa. Vieläkin samasta ongelmasta kärsitään niin vanhusten ovilla kuin verkkokaupassakin. Silloinkin asiakas saattoi joutua maksamaan ostoksistaan enemmän, mitä oli sovittu. 

Kuluttajan oikeuksien teesit 

USA:n presidentti John F. Kennedy:n julkilausuman ajatukset kuluttajan oikeuksista 15.3.1962 pitivät sisällään neljä teesiä.  

  • oikeus turvallisuuteen tarkoittaa sitä, että palvelut ja tavarat eivät saa aiheuttaa terveydellistä vaaraa kuluttajalle.  
  • oikeus tietoon kattaa muun muassa sen, etteivät tuotemerkinnät ja mainonta saa johtaa harhaan. Siihen kuuluu myös oikeus saada ymmärrettävää tietoa kaupan eli sopimuksen ehdoista. 
  • oikeus vaihtoehtoihin ja oikeus vaikuttaa. Nämä molemmat edellyttävät valinnan vapautta ja todellisten vaihtoehtojen olemassaoloa, jos kuluttaja haluaa vaikuttaa ostopäätöksin.  

Ensimmäisen kerran kansainvälistä kuluttajan oikeuksien päivää vietettiin 15.3.1983. Kansainvälinen kuluttajan oikeuksien päivä on erityisesti kansalaisjärjestöjen toimintapäivä, jolloin nämä järjestävät erilaisia kampanjoita ja tapahtumia vuosittain vaihtuvien teemojen mukaan.  

KKV Kampuksella ja kkv.fi-verkkosivuilla oppii kuluttajan oikeuksista 

Osaavammat ja tietoisemmat kuluttajat nähdään Kilpailu- ja kuluttajaviraston strategiassa edellytyksenä toimiville markkinoille. Lakisääteistä Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajakasvatuksen ja -valistuksen tehtävää toteutetaan tarjoamalla Oppimisen palvelua, jonka pedagoginen asiantuntijatiimi tuottaa sisältöä KKV Kampukselle ja kkv.fi-sivustolle.  

Oppimisen palvelut tarjoaa sisältöä ja materiaalia: 

jatkuvan oppimisen tarpeisiin, jolloin käyttäjiä voivat olla kaikki, jotka tarvitsevat oppimista edistävää tietoperusteista sisältöä kuluttajina, työntekijöinä, yrittäjinä tai oppimisen asiantuntijoina.  

perusopetuksen opettajien ja oppilaiden käyttöön kuluttajakasvatuksessa, yrittäjyyskasvatuksessa, talouskasvatuksessa, mediakasvatuksessa, digitaaliseen lukutaidon edistämisessä sekä kansalaisten arjenhallinnassa laajemminkin.  

ammatilliseen koulutukseen sekä toisella että korkea-asteelle. Tarjoamme sisältöä ja tukea esimerkiksi markkinoinnin, asiakaspalvelun tai myynnin kokonaisuuksien suunnitteluun, opettamiseen sekä itseopiskeluun.   

Tärkeät vinkit ja linkit: 

  1. Materiaalit opetuksen suunnittelun tueksi: https://www.kkv.fi/kuluttaja-asiat/oppimisen-palvelut/ 
  1. Valmiit kurssit itseopiskeluun ja opetusmateriaalit KKV Kampuksella: www.kkv-kampus.fi 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.