Taloustaitoja KKV Kampuksen materiaaleilla 

Ei kommentteja

Suomalaisten talousosaamisessa on parantamisen varaa. Tämä on tutkimuksissa ja selvityksissä todettu ja laajalti tiedostettu asia. Talousosaamisen edistäminen on jatkuvaa kilpajuoksua muuttuvan toimintaympäristön kanssa. Taidot monimuotoistuvat jatkuvasti, osaamismäärittelyt ”vanhenevat” kiihtyvään tahtiin ja materiaaleissa esitetyt esimerkit menettävät ajankohtaisuutensa nopeasti. Nykyään talousosaaminen on yhä useammin kytköksissä digiosaamiseen ja kuluttajansuojaan. 

Miten kuluttajille voisi opettaa talouteen vaikuttavia lainalaisuuksia yksittäisten tietojen tai toimintaohjeiden sijaan? Siinä lienee perusopetuksen ja jatkuvan oppimisen yksi suuri kysymys.  
 
Monet eri toimijat ovat tehneet ihmisen tietojen, taitojen ja asenteiden kehittämiseksi oppimateriaaleja ja kampanjoita, joiden lisäksi opetussuunnitelmaan on lisätty opetusta raha-asioista eri ikävaiheisiin. 

Kuluttaja- ja talousosaamista voi opiskella kurssikokonaisuuksina tai käyttää yksittäisiä materiaaleja 

KKV Kampus on sähköinen oppimisalusta kuluttaja- ja talousosaamiseen. Kampuksella voi joko kehittää taitojaan itsenäisesti tai opettajat voivat hyödyntää kurssikokonaisuuksia tai yksittäisiä materiaaleja opetuksessaan. 

Ostajan askeleet –kurssien sisältö on jaoteltu viidestä askeleesta koostuvaksi ostopoluksi, jossa oppija voi muodostaa itselleen orientaatioperustan opittavasta aiheesta. Ostopolku toimii eräänlaisena karttana, jonka avulla oppija voi oppimisprosessissaan edetä.  

Peruskurssilla tavoitellaan kulutusprosessin hahmottamista ja opitaan keskeiset taloudenhallintaan liittyvät käsitteet. Kurssilla syntyy yleiskuva kuluttajan oikeuksien perusperiaatteista, joiden pohjalta oppija voi jo tehdä hypoteeseja talouteen liittyvien valintojen syy-seuraussuhteista. Kurssin sisältöjen pohjalta oppija voi syventää tietojaan jatkokurssilla. 

Tietojen syventämisen jälkeen oppijalla tulee olla tilaisuus soveltaa oppimaansa kulutukseen liittyvää tietoa käytännössä. Hyvin harva kuluttaja osaa esimerkiksi kilpailuttaa sopimuksiaan vain kuunneltuaan kilpailuttamisen tärkeyttä käsittelevän videon. Oppijan täytyy aktiivisesti soveltaa oppimaansa erilaisiin tilanteisiin ostopolun eri vaiheissa, jotta oppimisprosessi etenisi loppuun asti. Vasta soveltaessaan oppimaansa tietoa eri tilanteisiin opiskelija voi arvioida tätä tietoa ja tarvittaessa muuttaa omaksumiaan sisäisiä malleja kulutusympäristön nopeissa muutoksissa. 

Poimintoja KKV Kampuksen taloustehtävistä: 

Täydennä eri sopimustyyppejä käsittelevät lauseet  

Testaa, millainen ostaja olet (testi löytyy linkistä aukeavan sivun lopusta)
 
Jos ostamassasi tavarassa tai palvelussa on virhe, miten toimit? Testaa tietovisan avulla, tunnetko omat oikeutesi   

Lisää aiheesta:

Taloudellisen tietämyksen rooli talousosaamisessa (Anu Raijaksen vieraskynä)