Tarina kuluttajuudesta 4–7.-luokkalaisille oppilaille

Ei kommentteja

Syyskuussa julkaisemme KKV Kampuksella jatkotarinan kuluttajuudesta, joka on tarkoitettu 4.–7-luokkalaisille oppilaille. Tarina koostuu kuudesta jatkotarinasta, joihin liittyy kuluttajataitoja edistäviä pohdintatehtäviä ja käytännön harjoituksia.

Tarinoissa 5-luokkalainen Eevert, 7-luokkalainen Helmi sekä heidän 67-vuotias mummonsa Lyydia etsivät yhdessä vastauksia erikoiseen kuluttajaongelmaan, joka häiritsee Lyydian jokapäiväistä arkea. Tervetuloa mukaan matkalle kohti taitavaa kuluttajuutta! 

Mummon luo kylään – jatkotarina 1/6

Kiva kun tulitte kylään”, huudahtaa virkeän näköinen rouva kotioveltaan. Rouva on virkeä eläkeläinen nimeltään Lyydia, jonka lapsenlapset Helmi ja Eevert ovat saapuneet kylään. Nuoret käyvät samaa koulua, vaikka Eevert on jo siirtynyt yläkoulun puolelle.  

Koulu on lähellä Lyydian kotia ja nuoret käyvät usein mummonsa luona kylässä koulun jälkeen. Taas kerran Lyydia on kattanut pöydän valmiiksi. Kuten odotettua, ruokapöytä notkuu erilaisista ruoista: paljon kasviksia, juureksia ja jopa kahta erilaista pataruokaa.  

”Miten sulla on näin montaa erilaista ruokaa aina tarjolla?”, Eevert kysyy. Mummo kertoo, kuinka hänen ruokakaappinsa ovat pullistelleet ruoasta viimeisten kuukausien ajan. Syykin on tiedossa: jatkuva ruokatilaus.  

Mummo kertoo, kuinka hän on alkanut tilata viikon ruoat kotiin toimitettuna. ”En minä ehdi käydä ruokakaupassa. Tai ehtisinhän minä, kun eläkkeellä olen, mutta mieluummin vietän senkin ajan ystävieni tai lastenlasteni kanssa. Tämä ruoan tilaus- ja kuljetuspalvelu on kyllä niin kätevä, että mielelläni maksankin siitä pienen summan”, kuvailee mummo lapsenlapsilleen. Nuorille ruoan tilaus- ja kuljetuspalvelut ovat tuttuja, sillä vastaavia palveluja on hyödynnetty ajoittain myös heidän kotitaloudessaan.  

Lyydia kertoo, että palveluun kuuluu myös ruokasuunnittelu. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että viikon ruokalista on suunniteltu valmiiksi ja mummo saa viikon ruoat valmiiksi kotiin kannettuna. ”En kuitenkaan ole ihan varma, että sopiiko tämä palvelu minulle, sillä en millään ehdi syödä näin suurta ruokamäärää viikossa, joten osa ruoasta päätyy roskiin. Kun tein tilauksen, en tiennyt, että ruokaa tulee näin isoja määriä”, hän kuvailee tilannetta. 

Nuoret nyökkäävät ja kertovat ymmärtävänsä, miksi mummon kaapit pursuavat aina ruokaa. 

Kuinka Lyydian, Eevertin ja Helmin tarina jatkuu? Siirry tästä KKV Kampukselle lukemaan tarina kokonaisuudessaan ja tekemään ensimmäiseen tarinaan liittyvät tehtävät oppilaiden kanssa.